ArcelorMittal verwijdert Russische materialen uit de staaltoeleveringsketen

  • ArcelorMittal (NYSE:MT) zegt dat het Russische grondstoffen uit zijn toeleveringsketen heeft verwijderd na de invasie van Oekraïne.
  • Europa's grootste staalproducent haalt ~20procent; van de steenkool voor zijn Europese fabrieken uit Rusland en kocht ijzererts van de gesanctioneerde miljardair Alisher Usmanov's Metalloinvest.
  • "Voor het derde kwartaal moeten we wat meer kopen van niet-Rusland. Maar dit is geen groot probleem", vertelde Geert Van Poelvoorde, de Europese topman van het bedrijf, aan Bloomberg, anticiperend dat de oorlog in Oekraïne zal de wereldwijde grondstoffenstromen binnen enkele maanden opnieuw vormgeven, waarbij Rusland de export van steenkool van Europa naar China verlegt, dat op zijn beurt minder van de brandstof uit Australië zal kopen.
  • Ongeveer de helft van de steenkool die door de Europese staalindustrie wordt verbruikt, komt uit Rusland, maar ArcelorMittal 's portfolio van ijzererts en kolenmijnen zal de spil van Rusland vergemakkelijken, zei Van Poelvoorde.

    De omzet van het bedrijf uit Luxembourg over dit jaar komt uit op 78.8 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. Dit is licht meer dan de omzet over 2021 toen het bedrijf 76.57 miljard euro verdiende.

    Historische omzetten en resultaten ArcelorMittal in beeld plus taxaties 2021

    koersgrafieken

    ArcelorMittal Deventer ©

    ArcelorMittal
    ArcelorMittal


    Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 9.61 miljard euro. Gezien de laatste analistenconsensus heeft het bedrijf dit jaar een winst per aandeel van 9.44 euro. De koers-winst-verhouding ligt hiermee op 2.98.

    Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 55 cent verwacht. ArcelorMittal 's dividendrendement ligt dus op 1.96 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de metaalproducenten ligt op een zeker aantrekkelijke 1.65 procent.

    Meest recente koersdoelen rond de 47 euro

    Jefferies & Co., Deutsche Bank en Goldman Sachs gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

    De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 30.39 miljard euro. 15

    Het aandeel staat om 17.36 4.36 procent lager op 28.12 euro.

    Historische koersen ArcelorMittal voorbije 12 jaar

    koersgrafieken arcelormittal

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.