Philips nu aan kop qua forward PE AEX-index

Het aandeel Philips voert qua koers/winst-verhouding (uitgedrukt in de forward PE) de AEX -aandelen aan. Voor een aandeel Philips betalen beleggers nu ruim 36 maal de winst per aandeel over 2015. Dit tegenover een gemiddelde van 12 voor de AEX -index. Andere AEX -aandelen met relatief hoge koers/winst-verhoudingen zijn Royal Dutch Shell (26), Heineken (25) en Gemalto (26).

Beperkt meer omzet Philips verwacht

Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet op 24,65 miljard euro. Dit is beperkt meer dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 24,24 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Philips in beeld plus taxaties 2016

Omzetphilips

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 1,42 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 1,54 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding uit op 16,35.

Fors dividend Philips

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 0,81 cent. Philips 's dividendrendement komt hiermee uit op 3,22 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de elektronicasector ligt op 2,31 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Philips

Dividendphilips

De grafiek hier boven toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenden behoorlijke stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een verlies van 15 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 3,51 per jaar behoorlijk te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 32 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

Kerncijfers elektronicasector

Sectorphilips


Philips 's boekwaarde ten opzichte van haar beurskoers staat op 0,51. Dit behoorlijke verschil tussen de boekwaarde en de prijs op de beurs duidt op forse groeiverwachtingen door de markt. De sector noteert momenteel met een book to market ratio van 6,20. De elektronicasector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 11,84. Op basis van de forse verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De afgelopen jaren noteerde het aandeel met vrij stabiele koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). We zien tevens dat zowel op de kortere als de langere termijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Philips 's marktkapitalisatie 23,09 miljard euro.

Het aandeel Philips wordt door 21 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 26,74 euro. Dit is circa 6 procent meer dan de huidige beurskoers van 25,18 euro.

2010 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Koersenphilips

De bovenstaande matrix toont Philips 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 53 procent het slechtste jaar. 2010 is tot nu toe met een winst van 50 procent het beste jaar voor het aandeel. Het totale rendement sinds 2008 tot heden van het aandeel bedraagt min 15 procent.

Historische koersen Philips afgelopen 10 jaar

Aandeelphilips

Om 16.47 staat het aandeel 0,93 procent hoger op 25,18 euro. Dit komt overeen met 36 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.