Hugo Boss te ambitieus volgens analisten

Hugo Boss Vz heeft in het eerste kwartaal de winst fors zien dalen en overweegt mede daarom een aantal winkels te sluiten. Analisten zijn zeer wisselend in hun opinie over de kansen voor het aandeel, maar zijn het er over het algemeen over eens dat de gehandhaafde jaardoelstellingen van de retailer erg ambitieus zijn.

De winstdaling van Hugo Boss Vz over het eerste kwartaal van 2016 was de grootste in zes jaar tijd. De Duitse fashion retailer zag de ebitda op jaarbasis afnemen met 29% tot 93,5 miljoen euro, wat onder de gemiddelde verwachting van 95 miljoen euro van analisten lag.

Vooral in de Verenigde Staten zag het bedrijf de prestaties verslechteren, met een omzetdaling op jaarbasis van 16% aangepast voor wisselkoerseffecten. In China namen de verkopen met 11% af, terwijl in Europa de schade beperkt werd gehouden met een omzetdaling van 2%. De totale omzet daalde zodoende op jaarbasis met 4% tot 643 miljoen euro, terwijl de nettowinst 49% lager uitkwam op 38,5 miljoen euro.

Sluiting winkels

Aan het einde van het eerste kwartaal had Hugo Boss Vz 1129 retail outlets, inclusief 438 eigen winkels. Het bedrijf overweegt nu een deel van de winkels te sluiten. Verder verkoopt Hugo Boss Vz zijn kleding via 6450 winkels die niet in eigen bezit zijn, wat een grotere blootstelling geeft aan consumententrends en kortingseffecten van andere winkelketens als H&M en Zara.

Om de kosten te drukken gaat de retailer onderhandelen over huurovereenkomsten en administratieve kosten reduceren, om zo nog in 2016 50 miljoen euro te besparen.

Ondanks de malaise heeft Hugo Boss Vz wel vastgehouden aan zijn verwachtingen voor heel 2016 en rekent het op een laag enkelcijferige groei voor de omzet en een laag dubbelcijferige afname van de ebitda. De brutomarge zal op hetzelfde niveau blijven als over 2015.

Wisselende opinies

Warburg Research stelt dat het eerste kwartaal voor Hugo Boss Vz zwak is geweest, maar dit niet als een verrassing komt voor de analisten. Daarom houden zij vast aan hun ‘buy-advies’ met een koersdoel van 82 euro.

Commerzbank is met een ‘hold-advies’ voorzichtiger over het aandeel. Analist Andreas Riemann stelt dat na het zwakke eerste kwartaal de focus bij Hugo Boss Vz ligt op het reduceren van de kosten en de doelstellingen voor 2016 ambitieus zijn. Daarom heeft Riemann zijn verwachtingen voor de 2bitda verlaagd en wordt een koersdoel gehanteerd van 60 euro.

Société Générale heeft het advies voor Hugo Boss Vz op ‘sell’ staan met een koersdoel van 47 euro. Het modeconcern heeft volgens analist Thierry Cota duidelijk niet voldaan aan de verwachtingen. De jaardoelstelling is herhaald, maar volgens hem zeer ambitieus.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.