Cisco, Pfizer, Chevron, JP Morgan en Procter & Gamble bij stabiele Dow hoogdividendaandelen

Ondanks de harde koersstijgingen van de meeste Dow Jones aandelen zijn er nog steeds een handvol aandelen die nu nog een relatief hoog dividendrendement bieden. Dit is trouwens niet opvallend want over de afgelopen jaren leverden de Amerikaanse hoofdfondsen circa 2,25 procent dividendrendement per jaar op. Onze collega’s van de Amerikaanse beleggerswebsite Investorplace zette de top 5 Dow Jones aandelen met nu relatief hoge dividenden op rij:

Sterke dividendbetalers Dow Jones

 • Cisco
 • Chevron
 • JP Morgan
 • Procter & Gamble
 • Pfizer

  Groei bij Cisco

  Het aandeel Cisco was begin deze eeuw één van de bekende supertechaandelen die gigantisch de lucht in gingen. Begin 2001 stortte het aandeel hard omlaag tot richting de 10 dollar. Tussen 2002 en 2014 schommelde het aandeel tussen de 20 en de 30 dollar maar sindsdien klimt het aandeel weer gestaag (zie de koersgrafiek).

  Koers aandeel Cisco

  Aandeelcisco

  Beleggers lijken dus wel te geloven in de switch van een producent van netwerkproducten naar meer een techdienstaanbieder. Het bedrijf verdient nu ondere andere door abonnements modellen voor software en diensten. De omzet hier uit komt inmiddels al neer op ruim 65 procent van Cisco’s totale omzet uit niet-producten. Deze abonnementsmodellen zorgen voor stabielere kasstromen en daar houden beleggers vaak erg van. Cisco’s nettowinstmarges liggen inmiddels boven de 10 procent. Over het vierde kwartaal zag Cisco haar winst per aandeel nog met meer dan 10 procent stijgen.

  Cisco startte in 2011 met dividenduitkeringen en sindsdien groeide het dividend met meer dan 480 procent. Dat is inclusief de eerdere 6 procentsverhoging dit jaar. De verhogingen van de dividenden per aandeel zorgen ervoor dat Cisco nu in de top zit van de dividendgroeiers binnen de Dow Jones Industrial Average Index. Daarnaast koopt het bedrijf ook nog aandelen in hetgeen ook voor een stuwing van de winst per aandeel zou kunnen zorgen (in de ogen van de markt dan want de aankopen van de eigen aandelen kosten het bedrijf ook weer geld). Het inkopen van aandelen wordt dan ook wel een cosmetische operatie genoemd. Cisco’s actuele dividendrendement ligt nu rond de 2,6 procent.

  Pfizer bijna 3,5 procent dividendrendement

  Het aandeel Pfizer staat al jaren in de top van de Dow Jones hoogdividendaandelen. Het bedrijf heeft diverse blockbusters in haar portefeuille die erg rendabel zijn. Het bedrijf is ondermeer bekend van de succcesproducten Lipitor en Viagra (beide patenten zijn echter al verlopen). Het bedrijf heeft nu diverse andere bekende medicijnen vooral op het gebied van kanker en biotechnologie. Eind 2018 kondigde Pfizer aan dat het met haar concurrent Glaxosmithkline gaat samenwerken. Hierbij heeft Pfizer 32 procent en Glaxosmithkline de overige 68 procent van de aandelen van de jointventure.

  Eerder trok Pfizer zich nog terug uit de dierensector door de verkoop van haar onderdeel Zoetis. Verder verhoogde Pfizer haar dividend nog met bijna 6 procent vanwege haar gestegen kasstromen en verhoogde omzetten. De komende dividenduitkering is Pfizer’s 322e opeenvolgende in de afgelopen 9 jaar.

  Hoog dividend Chevron

  Ook het aandeel Chevron zien we al jaren in de diverse Amerikaanse dividendlijstjes voorbij komen. Chrevon is hier zeker niet de enige want het gros van de andere grote oliebedrijven zoals het Nederlandse Royal Dutch Shell en het Amerikaanse Exxon Mobil zien we ook steevast hoge dividendrendementen bieden. Chevron is fors aan het bezuinigen geweest en wil zich meer gaan focussen op het optimaliseren van haar huidige projecten in plaats van dure zoektochten naar nieuwe olieputten. Mede hierdoor dalen haar kapitaalsuitgaven al weer een tijdje. De hogere olieprijzen zorgden weer voor een hogere winst en zodoende dus ook meer ruimte voor het dividend. Chevron had al een poos haar dividend per aandeel niet verhoogd en verhoogde het onlangs met ruim 6 procent.

  Momenteel bedraagt Chevron’s dividendrendement ruim 3,5 procent. Recent werd bekend dat Chevron verder gaat inzetten op schaliegas dat relatief minder kost. Zo breidde het onlangs haar activiteiten bij het Permisan Bassin uit en wil het op termijn naar de 900.000 vaten per dag gaan produceren.

  JP Morgan laat groei zien

  Ook zakenbank JP Morgan zien we vaak terug op de dividendlijstjes. Het aandeel zit met haar investeringsactiviteiten al jaren in de top van de wereld. Eind vorig kwartaal berichtte het bedrijf nog oer een groei bij haar leningen van 2 procent en 3 procent bij haar deposito’s. De omzet uit het creditcardsegment steeg zelfs met 10 procent. Het bedijf moet het uiteraard van de het renteverschil hebben: hoe lager de rente hoe meer het bedrijf kan verdienen door het in- en uitlenen. Naast het bankonderdeel zag het bedrijf ook veel groei bij de investerings- en vermogensbeheertak. JP Morgan’s dividendrendement ligt nu op 3 procent.

  Procter & Gamble: good old dividendaristocraat

  Uiteraard mag Procter & Gamble niet ontbreken in deze lijst. Het aandeel is een zogenaamde dividendaristocraat hetgeen betekent dat het bedrijf tot heden ieder jaar een hoger dividend heeft kunnen betalen. In dit geval dus al zelfs 62 jaar. Naast Unilever en het Zwitserse Nestlé is dit bedrijf in de top van de gigantische producenten van huishoudelijke producten en voeding. Veel beleggers stellen dat de robuustheid van deze bedrijven zo enorm is dat ze makkelijk een derde wereldoorlog kunenn weerstaan.

  Procter & Gamble zag haar marktaandelen bij diverse segmenten behoorlijk inlopen. De organische groei over 2018 bedroeg ruim 4 procent. Dit kwam deels door productinnovatie en het vergroten van marktaandelen. Door het snoeien in de kosten zag het bedrijf haar brutowinstmarges met maar liefst 22 procent groeien. De vrije kasstroom van het bedrijf ligt op ruim 4 miljard dollar. Dit geld is dus of voor aandeelhouders of voor nieuwe investeringen. Procter & Gamble’s dividendrendement ligt nu rond de 2,8 procent.