Top 5 Aandelen Nederland: flinke terugloop in aantal fondsen

Bijdrage geschreven door Ronald van Genderen Morningstar.nl

Het aantal fondsen in Nederlandse aandelen is de afgelopen jaren flink teruggelopen. Nederlandse aandelen hebben recent echter uitstekende prestaties laten zien. Sinds 2017 lijkt het beleggersgeld daarom weer wat terug te keren naar de fondsen in de categorie Nederlandse aandelen.

De Europese belegger heeft een overdaad aan keuzes. Er zijn bij elkaar tienduizenden actief beheerde belegingsfondsen, indexfondsen en ETFs. De categorie Nederlandse aandelen vormt daar een uitzondering op. Waren er 10 jaar geleden meer dan 25 verschillende strategieën beschikbaar, tegenwoordig is het aanbod geslonken tot iets meer dan 10.

In veel gevallen zijn de fondsen, al dan niet vanwege een te laag beheerd vermogen, opgeheven of samengevoegd met andere fondsen. In een aantal andere gevallen werd de blik verruimd van Nederland naar een meer Europese strategie. Voorbeelden daarvan zijn het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds(tegenwoordig NN (L) European Participation Equity), Kempen Oranje Participaties en SNS Nederland Aandelen Fonds.

Hernieuwde instroom

In totaal hebben beleggers 2 miljard euro in Nederlandse aandelenfondsen belegd per eind maart 2018. Dat is nog altijd meer dan de circa 1,5 miljard euro 10 jaar geleden. Het hogere beheerde vermogen komt echter niet door instroom van nieuw beleggersgeld. Integendeel, in de meeste jaren stroomde er vrijwel iedere maand een klein gedeelte van het beheerde vermogen uit de fondsen. Maar recentelijk lijkt het tij te keren. Vorig jaar en de eerste drie maanden van dit jaar laten weer instroom zien. Zo bedroeg de netto instroom vorig jaar 78 miljoen euro en dit jaar staat de teller tot en met maart op 87 miljoen euro.

De hernieuwde interesse komt nadat Nederlandse aandelen, gemeten aan de hand van de AEX , het in 2016 met een rendement van 13,59% duidelijk beter deden dan Europese aandelen, op basis van de MSCI Europe index, die slechts 3,22% aan rendement opleverden. Die goede prestaties hebben zich ook in 2017 en 2018 voortgezet.

Belang kleinere aandelen toegenomen

Een belegging in Nederlandse aandelen blijft tegenwoordig alleen beperkt tot de large-caps van de AEX in het geval van de meeste ETFs en indexfonden. Tot enkele jaren geleden was er een duidelijke onderverdeling te maken tussen de actief beheerde fondsen. Ze belegden of met name in large-caps of ze focusten zich volledig op mid- en small-caps. Sinds BNP Paribas Netherlands Fund, dat overigens inmiddels weer is omgevormd tot een indexfonds, zich in 2013 meer dan voorheen ging richten op beleggingen in mid- en small-caps, is dat echter veranderd, want ook de Nederlandse aandelenfondsen van NN en Robeco hebben eenzelfde wijziging doorgemaakt.

Het belang van kleinere aandelen is daarom de afgelopen toegenomen voor de actief beheerde fondsen. Maar die aandelen kunnen een heel andere koersontwikkkeling doormaken dan de large-caps. Dat blijkt niet in de laatste plaats uit het lopende jaar. Tot en met eind april heeft de AEX een rendement geboekt van 5,60%. De AMX , oftewel de index voor middelgrote ondernemingen, kent een verlies van 2,55%, terwijl de AscX, de index voor small-caps, op een winst staat van 3,15%.

Large-caps via passief

Beleggers die tegenwoordig uitsluitend in large-caps willen beleggen kunnen hiervoor kiezen uit indexfondsen en ETFs. Voor een combinatie van large-caps en mid-caps, kijken beleggers naar de fondsen van NN en Robeco, terwijl Add Value Fund en Kempen Orange Fund en Think gespecialiseerde blootstelling bieden aan mid- en small-caps.

De Top 5

In de top 5 van deze week de best presterende Nederlandse Aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden.

Op plek één en twee treffen we ETFs van Think en iShares aan. Beide ETFs volgen de AEX en gezien de prestaties van deze index mag hun positie niet tot de verbazing spreken.

Uitdagender waren de omstandigheden voor de nummer drie en vier in deze top 5: Add Value Fund en Kempen Orange Fund. Het Add Value Fund, dat van de Morningstar analisten een Bronze rating krijgt toebedeeld wordt beheerd door beheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma. Zij worden sinds begin dit jaar bij het beheer van het fonds bijgestaan door een nieuw aangetrokken analist. Zij hebben in de afgelopen 12 maanden met onder andere NEDAP (+38%), BE Semiconductor Industries (+33%) en TKH (+27%) goede aandelenkeuzes gemaakt die ook aanzienlijke wegingen kenden in de portefeuille.

Kempen Orange Fund heeft sinds vorig jaar een Morningstar Analyst Rating van Gold. Joop Witteveen en Michiel van Dijk werken al geruime tijd samen op dit fonds. Eind vorig jaar vertrok Duncan Siewe nog uit het team, maar met Sander van Oort, die voorheen ondermeer werkzaam was als analist bij Kempen Securities, is er inmiddels een ervaren vervanger aangetrokken. In aantal hadden zij meer aandelen die uitblonken dan het Add Value Fund, maar de beheerders van Kempen gaven de aandelen vaak aanzienlijk geringere wegingen (aangezien de portefeuille meer gespreid is). Enkele goed presterende aandelen waren onder meer Advanced Metallurgical Group (+63%), Takeaway.com (+56%) en ASR Nederland (+49%).

Beleggingsfondsenrendementen

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.