Optimisme stijgt met koersen mee

Vorige maand waren de experts een beetje optimistisch. De AEX ging meer dan een beetje omhoog. Maart leverde een plus van 7,2% op. Daarmee is het een van de betere beursmaanden geworden.
Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Als u in de AEX had belegd op 1 januari 2020 dan had u nu ruim 20% verdiend. Dat is inclusief dividend. In de rest van Europa was de winst maar een magere 6%. Hollands glorie dus.

Enthousiasme voor april

De experts zien april helemaal zitten. Bijna de helft verwacht een mooie stijging in april. Het momentum blijft nog even goed dus. Er wordt lustig op los gevaccineerd, dus de re-opening komt er aan, de inkoopmanagers zijn razend enthousiast en de rente blijft nog even laag. Althans dat zeggen de centrale bankiers. En april is natuurlijk historisch gezien de beste maand van het jaar. Dat heb ik berekend op basis van de MSCI Netherlands index sinds 1970.

Sentiment beleggers

Voor de lange termijn is men niet zo zeker over de beurs. Het percentage positieve antwoorden is vrijwel gelijk aan het percentage negatieve antwoorden. Er zijn experts die zich wat zorgen maken over de monetaire omstandigheden en de toename in de inflatie.

Aandelensentiment

De speciale vraag ging deze maand over de winstverwachtingen. Analisten rekenen op een winstgroei van 33% in 2021.

Mijn vraag was vinden de experts dit

a) Een onderschatting
b) Een reële schatting
c) Veel te optimistisch

Winstgroei europa

Precies de helft van de experts vind het een reële verwachting. 44% vindt dat veel te optimistisch. Slechts 6% denkt dat het te weinig is.

Aandelenkeuzes waren prima

Over de afgelopen maand hadden de experts weer prima keuzes gemaakt. Ahold was het meest gekozen aandeel en steeg bijna 9%. Idem dito voor Unilever en ING. Alleen Shell liet een teleurstellend verlies zien van 0,6%. De keuze van de floppers was iets minder fortuinlijk. Bedrijven als Unibail, Wolters en ASM International stegen toch met dubbele cijfers. Per saldo deden de toppers het toch beter. Een fictief long/short fonds liet een mooie performance van bijna 3,5% zien.

Favoriete aandelen

AEGON is favoriet voor april JustEat TakeAway niet

Voor de komende maand is AEGON de meest genoemde favoriet. Ahold komt weer terug op de lijst op een tweede plaats samen met AEX nieuwkomer BESI. JustEat TakeAway staat fier bovenaan bij de floppers. Wellicht heeft dat te maken met de mislukking van de Deliveroo emissie. Of met de re-opening, waardoor mensen naar restaurants gaan in plaats van eten bestellen. Vorige maand stond het aandeel ook al bij de floppers en toen ging de koers met 1,6% naar beneden.

Aegon ahold prosus

Er deden deze maand 67 experts aan de enquête mee.