Beursexperts verwachten weinig voor 2020

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

De experts die meedoen aan de ACTIAM enquête zaten er in 2019 flink naast. Vorig jaar sloot de index af op 488. De gemiddelde verwachting was een AEX van 501, een verwachte plus van nog geen 3%. Op dit moment staat er een koerswinst van maar liefst 24%. Er deden 113 experts aan de enquête van vorig jaar mee. Degene met de allerhoogste stand had 610 per ultimo 2019 gekozen. De overige 112 experts zaten dus te laag met hun verwachtingen. Uit de opmerkingen die er toen geplaatst waren, bleek dat de meesten er wel van uit gingen dat al het slechte nieuws wel in de koersen zat verwerkt. Opvallend dat ze dan toch zulke hele bescheiden verwachtingen hadden. Sommigen beursprofessionals gingen nog van een rentestijging uit. Het tegenovergestelde is gebeurd.

Een van de betere opmerkingen van toen vond ik ‘Op de low kan je de hele wereld kopen, op de high kan je de hele verkopen. Tip, doe dat dan ook gewoon.’ Ik hoop voor deze expert dat hij dat ook gedaan heeft.

Aexbeleggen

Een schrale troost was wel dat aandelen de favoriete asset class van de experts waren. En daar hebben ze gelijk in gehad. De MSCI World index heeft in euro’s gemeten een totaal rendement van maar liefst 34% laten zien. Wereldwijde obligaties +16%, goud +21% en wereldwijd onroerend goed +27%. En cash was een minnetje.

Besteassetclass

Voor 2020 verwacht men (weer) niet veel

Voor 2020 wordt nagenoeg geen stijging verwacht. Het gemiddelde is 610,1. Dat is een plus van nog geen procent. De rest van het rendement zal dus uit het dividend moeten komen. De laatste keer dat de experts als groep zo terughoudend waren was in 1999. Er zijn wel meer opmerkelijke overeenkomsten met 1999. Ook toen hadden we een ruim monetair beleid. Toen was dat ruime beleid vanwege de vrees voor de Millennium bug. Verder liggen alle belangrijke factoren van 2019 nog gewoon op de plan voor 2020. Brexit, handelsoorlog en een mogelijk rentestijging. Alleen de Amerikaanse verkiezingen is erbij gekomen. De koers zijn wat te vel op de muziek vooruit gelopen.. De koers/winstverhoudingen zijn al flink gestegen (in 2019 van 11,9, naar 17,1). Bovendien gaan volgens de commentaren de meeste professionals uit van een lichte rentestijging. Dat is ook geen positieve factor voor de aandelenmarkt. De hoogste AEX verwachting ligt op 777, de laagste 451. Maar liefst 41% verwacht een lagere AEX aan het eind van het jaar.

Optimisme voor januari

Het is wel opvallend dat het optimisme voor de komende maand wel flink gestegen is. Maar liefst 44% verwachte een mooie stijging en slechts 20% een daling. Overigens was men voor afgelopen december ook al aardig positief, en toen is de met 7 punten gestegen. Dat betekent dat we het na januari al het leuks gehad hebben. Dat komt ook overeen met de verwachtingen voor het komende halfjaar 35% verwacht een daling en slechts 25% een stijging. De individuele aandelenkeuzes aren mooi. Een long/short fonds had afgelopen maand +2,2% verdiend.

Aandelen keuzes van 2019

Ook qua aandelenkeuzes zat de gemiddelde expert er flink naast de floppers deden het beter dan de toppers. Meestal zijn de keuzes wel aardig. Maar de Altice maakte een dergelijk grote klapper dat het geheel in één keer scheef werd getrokken. Op zich zelf zijn de keuzes niet eens zo verkeert. De experts hadden namelijk ook Galapagos en ASML bij de toppers gezet. Respectievelijk 132 en 92%.

Aandelen2020

Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Ik vind persoonlijk Randstad opmerkelijk. Maar goed dat aandeel is ondanks de economische terugval met 36% gestegen. In dat opzicht wel een logische keuze. Adyen staat bovenaan bij de toppers van 2020, gevolgd daar ABNAMRO, AEGON en good old Royal Dutch Shell afsluitend met Ahold. Bij AEGON verwacht men veel van de nieuwe CEO, terwijl het oude bedrijf van dezelfde CEO juist bij de floppers staat. In 2019 ontliep de performance van beide bedrijven elkaar niet zoveel. Verder staan de vellige havens Wolters Kluwer en Unilever bij de floppers. De waardering van deze (en eigenlijk alle) veilige haven is flink opgelopen. En ook Arcelor kiest zin vertrouwde plek bij de floppers. Vorig jaar hadden de experts dat overigens goed gezien. Het aandeel daalde met 14%.

De beste expert van 2019 had Galapagos als topper +238% gekozen en Arcelor Mittal -14% als flopper. Alleen ABNAMRO deed het slechter dan Arcelor Mittal. Overigens waren er drie deelnemers met deze combinatie, maar de winnaar had ook de beste AEX schatting. Hij mag op 24 januari de beurs openen met een ferme gongslag.