State Street ziet voorkeur defensieve sectoren

Door Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF ’s Nederland bij State Street Global Advisors

Philipperoset
Philippe Roset

De afgelopen twee weken hebben twee interessante ontwikkelingen opgeleverd. Ten eerste is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve , weer terug onder de aandacht. Ten tweede is er dan eindelijk iets van een marktreactie gekomen op de aanstaande parlementsverkiezingen in verschillende Europese landen.

De toespraak van president Trump voor het Amerikaanse Congres op 28 februari zorgde voor meer belangstelling voor de Fed. De speech leidde tot hoop op fiscale stimulering en belastingverlagingen. Hoewel de speech geen details gaf over het mogelijke beleid, leidde deze toch tot grote verwachtingen over een hoger Amerikaans BBP . De geschatte kans op een renteverhoging deze maand steeg fors van 30% naar maar liefst 90%.

Daarnaast begonnen financiële markten eind februari Europees politiek risico in te prijzen. Dit had met name betrekking op de mogelijkheid van electorale overwinningen door anti-EU kandidaten in Nederland, Frankrijk en misschien Italië. Beleggers haastten zich richting Duitse Bunds met een korte looptijd, op zoek naar veilige, zeer liquide vermogenscategorieën. Tegelijkertijd liep de spread tussen Duitse staatsobligaties en Franse en Italiaanse staatsobligaties op over alle looptijden.

De aanhoudende sterkte van Britse aandelen en Gilts weerlegden de toenemende aandacht voor Brexit als gevolg van een tegenstem door de House of Lords tegen overheidsplannen ten aanzien van Brexit.

Ondanks politieke onzekerheid zien de fundamentals van zowel aandelen als obligaties er in het algemeen positief uit. Een gediversifieerde beleggingsportefeuille lijkt nog steeds de beste benadering voor beleggers.

Beleggers zoeken naar veiligheid in reactie op Europese verkiezingen

De beste sectorrendementen waren te vinden in defensieve sectoren, zoals Consumer Staples , Healthcare, Telecommunications en Utilities. Dit was een direct gevolg van politieke onzekerheid, ondanks de zeer lage volatiliteit.

Amerikaanse Financials kunnen nog steeds op inflows rekenen nu er goede vooruitzichten zijn op deregulering van de financiële sector in de VS. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan was een korte adempauze toen financiële markten de mogelijke implicaties overdachten van nog meer populistische regimes.

Defensieve factoren weer geliefd

Defensieve beleggingsstrategieën deden het beter dan de rest van de markt. Aandelen met een lage volatiliteit zijn al bijna een half jaar uit de gratie sinds ze kort na Brexit-volatiliteit erg duur waren geworden.

De vraag naar minder risicovolle opties is het gevolg van grotere politieke onzekerheid in Europa. De populariteit van aandelen met een hoog dividend is eveneens consistent met dit thema van politieke onzekerheid. Small-cap aandelen zagen juist een sell-off omdat deze als risicovoller worden gezien.

Op naar maart

Sterke economische data uit de VS en een meer ‘hawkish’ Federal Reserve leidden tot een rendementsstijging van 20 basispunten op de Amerikaanse Treasury Index , wat weer leidde tot lagere performance en druk op Fixed Income. Bedrijfsobligaties deden het – zoals verwacht – beter maar de beste optie bleek High Yield met kortere looptijden te zijn. Obligaties uit opkomende markten deden het juist slechter maar er zijn nog steeds goede argumenten voor deze vermogenscategorie als je bedenkt dat de hoge yield een gematigde versterking van de Amerikaanse dollar in 2017 kan doorstaan.

Duitse Bunds werden verkocht, in lijn met Amerikaanse Treasuries. Dit was een correctie van de grotere spread van Franse staatsobligaties. Het potentieel van zowel Franse staatsobligaties als OAT’s (Obligations Assimilables du Trésor) blijft echter neerwaarts in aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. In algemene zin zouden beleggers er goed aandoen te kiezen voor blootstelling aan bedrijfsobligaties boven staatsobligaties.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.