Somberheid blijft volgens beursenquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De experts waren voor juli nog steeds somber en toch werd het een mooie maand. Een plus van 4.4% maar liefst. Ondanks deze stijging blijven de experts hun pessimistische bril ophouden. Dat is natuurlijk wel consequent gedrag. Als de koersen stijgen en de omstandigheden niet, is er des te meer reden om somber te blijven. Voor de komende maand komt het cijfer uit op -23% uit. Bij 0% zijn er evenveel experts positief als negatief. De optimisten, hoe bescheiden ook in aantal, denken dat het beleid van centrale banken nog verder zal worden aangezet.

En natuurlijk blijft het TINA argument van kracht. Maar de experts die weinig van de beurs verwachten zien hun menig ondersteund omdat de sociale en economische onrust alleen maar toeneemt terwijl de koersen stijgen. Oftewel steeds meer problemen, maar niemand lijkt zich er wat van aan te trekken.

Enquetecornevanzeijl

 • optimistisch 27%
 • neutraal 23%
 • pessimistisch 50% -23%

  Voor de lange termijn is het beeld ook niet erg optimistisch. Zoals u in de grafiek ziet gebeurt dat niet zo vaak. Er worden hier dezelfde argumenten aangedragen.

  Enquetecornevanzeijlbeleggen

 • optimistisch 29%
 • neutraal 27%
 • pessimistisch 44% -15%

  Ik heb deze maand ook maar eens de 1-jaars gemiddelden er bij gehaald. De donkerblauwe lijn is het gemiddelde voor de lange termijn antwoorden. Dat is nog nooit zo negatief geweest. Eerdere diepte punten waren eind 1999, begin 2008, zomer 2010 en najaar 2012. De licht groene lijn is het 1 jaars gemiddelde van de korte termijn antwoorden. Het is duidelijk te zien, dat de experts op lange termijn altijd optimistischer zijn dan op de korte termijn. Alleen nu dus niet.

  Enquetecornevanzeijlaandelen

  Toppers floppers

  De keuzes waren deze maand prima. De top aandelen deden het beter dan de index, terwijl de floppers juist wat achter bleven. Precies zoals het moet. Per saldo een plus van 2,2%. Prima. Toch is er ook wel wat op aan te merken. De particuliere beleggers volgens de IEX enquête hadden Arcelor Mittal bij de toppers gezet. Dat aandeel steeg afgelopen maand met 40,5%. Wow. Ze hadden overigens ook nog SBM Offshore Het een-na-beste aandeel in de AEX ) bij de floppers gezet.

  Maar met knallers als Arcelor mocht dat de pret niet drukken. Het fictieve hedge fonds van de IEX lezers heeft een plus van 10,5% laten zien. Daar kan de professionele hedge fonds wereld alleen maar jaloers naar kijken, want die laten al jaren een dramatisch resultaat zien.

  Vanzeijlaandelen

  Ahold en SBMO topper voor de maand juli, Royal Dutch Shell flopper

  Voor de komende maand waren er veel verschillende antwoorden. Ieder aandeel is wel genoemd, wat niet vaak voor komt. Bij de toppers kwam Ahold en SBMO naar boven drijven. Gevolgd door ABNAMRO, AEGON en Randstad . Bij de floppers kam Royal Dutch Shell duidelijk naar voren. De genoemde argumenten waren daar de slechte cijfers, de twijfel aan het dividend en de dalende trend in de olieprijs. Verder werd de lijst gecompleteerd door Arcelor, Altice en Unibail Rodamco.

  Beursenquetevanzeijl

  Ondanks de vakantie deden er deze maand 48 experts aan de enquête mee.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.