Optimisme experts als sneeuw voor de zon verdwenen

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Vorige maand waren de ondervraagde beursexperts (70 in totaal) nog enthousiast over de verwachte koersontwikkeling. En dat hadden ze goed gezien. De AEX ging met maar liefst 4,9% omhoog. En dat terwijl ook nog eens 0,9% aan dividend werd uitgekeerd. April was dus een ronduit prachtige maand. Voor mei is al het enthousiasme verdampt. De redenen hiervoor zijn een verwachte rentestijging toenemende politieke onrust, met name op het handelsfront en over de Iran kwestie.

Aandelen2018

Voor de lange termijn vooruitzichten is men ook een stuk somber geworden. Per saldo zijn er 9% punten meer pessimisten dan optimisten. April 2017 was voor het laatst dat we een dergelijke somberheid bij de lange termijn vooruitzichten hebben gezien.

2018aandelenbeleggen

Individuele keuzes waren niet goed

De meeste favoriete aandelen gingen met slechts 1,0% gemiddeld omhoog. Zeker vergeleken met de AEX is dit een slechte score. Dat kwam vooral door de keuze van Galapagos . Dat aandeel net als vorige maand met 8,0% naar beneden. Ook de keuzes bij de minst favoriete aandelen waren niet goed. Arcelor Mittal (+9,3%), Altice (+18,3%) en Unibail (+7,1%) gingen allemaal flink omhoog. Alleen AKZO voldeed aan de sombere verwachtingen (-2,4%).

Beleggen2018

Voor de komende maand houdt men voor een groot gedeelte vast aan de bestaande keuzes. Galapagos en ING staan opnieuw bij de meest favoriete aandelen. Alle aandelen die vorige maan bij de floppers stonden; Altice , AKZO Nobel, Arcelor Mittal en Unibail staan ook deze maand er weer bij. Beide aandelen zijn rentegevoelig en vele experts vrezen een stijging van de rente. Of zoals een expert het de 3% paniek (toen de Amerikaanse obligatie rente door het 3% niveau heen ging) gaat nog een staartje krijgen.

Aexaandelen

Deze maand deden er 69 experts aan de enquête mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.