Buffett stapt fors uit aandeel IBM, voorkeur Apple

Berkshire Hathaway , het beleggingsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett , heeft zijn belang in het aandeel IBM gigantisch verkleind met 94 procent tot ‘nog maar’ 2 miljoen aandelen. Berkshire Hathaway zet nu volop in op o.a. Apple (voor ruim 28 miljard dollar) en sinds gisteren ook in Teva Pharmaceuticals (voor ruim 365 miljoen dollar). Het aandeel Teva Pharmaceuticals koerst momenteel rond haar laagste niveau’s ooit.

Voor veel beleggers was de aankoop in 2011 (van ruim 10 miljard dollar) van de IBM aandelen een verassing want Warren Buffett gaf altijd aan niet te gaan beleggen in sectoren waar hij geen expertise van heeft. Ondanks de positieve impuls van het instappen door Buffett koerste het aandeel fors lager in de jaren er op. Buffett gaf eerder al bij zijn jaarlijkse vergaderingen aan dat hij de ‘trein’ van de techbedrijven gigantisch gemist heeft. Zo had hij ook zeker spijt dat hij nooit in Alphabet had belegd.

Historische omzetten en resultaten IBM in beeld plus taxaties 2018

aandeel

De gemiddelde verwachting van de omzet over dit jaar ligt volgens de analisten op 80,09 miljard dollar. Dit is licht meer dan de omzet over 2016 toen het bedrijf 79,14 miljard dollar verdiende.

De analisten rekenen voor 2018 op een nettowinst van 12,7 miljard dollar. Op basis van de meest actuele analistenconsensus een houdt het bedrijf een winst per aandeel van 13,83 dollar over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 11,19 te liggen.

Fors dividend IBM

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 6,19 dollar. IBM 's dividendrendement komt neer op 4 procent. Het gemiddelde dividend van de hardwareproducenten ligt op een schamele 1 procent.

Laatste taxaties rond de 188 dollar

De laatste 3 adviezen voor de producent van hardware zijn afkomstig van ABN AMRO, Barclays en RBC Capital Markets.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt IBM 's beurswaarde 146,38 miljard dollar.

Om 15.37 koerst het aandeel 0,76 procent hoger op 154,76 dollar.

Historische beurskoersen IBM

aandeel ibm

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.