ASML in kopgroep Europese megacaps

De euforie rond het aandeel ASML lijkt niet op te kunnen. Het aandeel staat sinds een jaar terug ruim 42 procent in de plus en behoort daarmee tot de best presterende Europese megacaps. Het gemiddelde Europese megacap staat over dezelfde periode ruim 14 procent in de plus (exclusief dividendrendementen).

Beste Europese megacaps

Megacapseuropa

Andere harde stijgers waren o.a. BASF , BNP Paribas en vooral Engie.

Rendementen ASML versus Nederlandse aandelen

stock price

Buy & hold rendementen aandeel ASML over diverse periodes, exclusief dividendrendementen

Het aandeel staat sinds 2012 op een winst van 223 procent. Beleggers die het aandeel in 2007 kochten staan nu op een gigantische winst van 543 procent. Ook over de afgelopen 3 jaar staat het aandeel in de plus.

De omzet van ASML over dit jaar komt uit op 7,9 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is fors meer dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 6,79 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten ASML in beeld plus taxaties 2016

koersdata

Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 1,72 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 4,06 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 30,28 te liggen.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,27 euro. ASML 's dividendrendement komt hiermee uit op 1,03 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de producenten van halfgeleiders ligt op een nihile 0,87 procent.

Laatste analistentaxaties rond de 112 euro

Het aandeel ASML wordt door 32 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde van de koersdoelen voor het aandeel staat op 115,38 euro. Dit is circa 6 procent minder dan de huidige koers van 122,95 euro.

Deutsche Bank, ING en ER Capital gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt ASML 's marktkapitalisatie 52,62 miljard euro.

Historische koersen ASML afgelopen 10 jaar

koersdata asmlOm 16.12 staat het aandeel 0,89 procent lager op 122,95 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.