Vopak qua kw aan kop in Europese offshoresector

Qua koers/winst-verhouding noteert Vopak inmiddels aan kop in de Europese offshoresector. Voor een aandeel Vopak wordt nu ruim 26 maal de gemiddelde winst per aandeel over de afgelopen 10 jaar betaald. Dit tegenover een sectorgemiddelde van nipt 8.

Licht minder omzet Vopak verwacht

Over 2016 komt de omzet volgens de gepolste analisten uit op 1,39 miljard euro. Dit is licht minder dan de omzet over 2015 toen de omzet 1,39 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Vopak in beeld plus taxaties 2016

<a href='/aandeel/37-vopak'> Vopak </a>

Wat betreft het resultaat rekenen de analisten op een nettowinst van 338 miljoen euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 2,97 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 16,09 te liggen.

2010 beste jaar, 2009 slechtste jaar

<a href='/aandeel/37-vopak'> Vopak </a>

De bovenstaande matrix toont Vopak 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 30 procent het slechtste jaar. 2010 is tot nu toe met een winst van 106 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 19,4 euro) heeft nu een winst van 146 procent.

Kerncijfers offshore diensten-/distributiesector

Vopaksector


Vopak 's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,33. Gezien dit grote verschil tussen de boekwaarden de beurskoers voorzien beleggers blijkbaar dus relatief veel groei van het aandeel. De sector noteert momenteel met een boek- to beurskoerswaarde ratio van 0,75. De offshore diensten-/distributiesector noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 4,79. Op basis van de forse verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De voorbije jaren koerste het aandeel met aanzienlijk uiteenlopende koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). We zien verder dat zowel op de kortere als de langere termijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Vopak 's marktkapitalisatie 6,1 miljard euro.

Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 1,09 euro. Het dividendrendement ligt zodoende op 2,28 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de offshore diensten-/distributiesector ligt op 3,01 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Vopak

Vopakdividend

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een winst van 146 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 2,27 per jaar relatief laag te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een beperkt extra rendement van 20 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger verwaarsloosbaar.

Het aandeel Vopak wordt door 10 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 46,06 euro. Dit is circa 4 procent minder dan de huidige beurskoers van 47,8 euro.

Historische koersen Vopak afgelopen 10 jaar

Beurskoersvopak

Om 13.56 staat het aandeel 5,96 procent lager op 47,8 euro.

Dit komt neer op 24 keer het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.