De valutaoorlog is volgens HSBC ten einde

Met de dollar die sinds begin dit jaar verzwakt ten opzichte van de euro en de yen, lijkt het erop dat munitie van de Europese Centrale bank (ECB) en de Bank of Japan (BOJ) op is om hun valuta’s naar beneden te drukken, zo stellen de analisten van HSBC .

Een valutaoorlog doet zich voor wanneer centrale banken na elkaar monetair beleid inzetten om met opzet hun eigen valuta af te zwakken, om op deze manier een voorsprong te nemen. Deze sprint naar de bodem kan echter contraproductief uitpakken.

Valutaoorlog ten einde

HSBC schreef voor het eerst in begin 2012 over een valutaoorlog, wat eveneens het startpunt is van de huidige dollar rally die vervolgens volgde.

HSBC denkt echter dat de huidige valutaoorlog ten einde is. De kans is groot dat de euro sterk blijft, omdat de ECB het heeft opgegeven om de munt verder naar beneden te drukken. Tegelijkertijd zal de yen volgens de analisten rond het huidige niveau blijven hangen.

Diverse meningen

Analist en zijn zeer verdeeld in hun opinie over wat de redenen zijn voor de sterke euro en yen sinds begin dit jaar.

Sommige analisten stellen dat het een vlucht naar een veilige haven is geweest voor beleggers, doordat de wereldwijde markten gedurende de eerste 6 weken van 2016 uit aandelen stapten en hun kapitaal belegden in activa die minder risicovol waren.

Andere marktvorsers zeggen dat China momenteel euro’s en yen’s opkoopt om zo een diversiteit te creëren voor zijn buitenlandse valutareserves. Volgens hen wil China minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar.

Analist .nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.