Pictet Asset Management - Na Tesla: beleggen in technologie voor elektrische auto's

Van lichtere, duurzamere batterijen tot een nieuw soort halfgeleiders, er zijn een heleboel beleggingswaardige technologieën die de revolutie van de elektrische auto stimuleren.

Door Xavier Chollet, Senior Investment Manager

Dankzij de invloedrijke oprichter en de stijging met bijna 400 procent van de aandelenkoers in het afgelopen jaar is Tesla het boegbeeld geworden voor de overgang naar emissievrij vervoer.

Maar de groene autorevolutie gaat niet alleen over Elon Musk, ongeacht wat de krantenkoppen beleggers misschien doen geloven.

Het gaat net zo goed over de enorme reeks van technologieën zonder welke elektrificatie onmogelijk zou zijn. Lichtere, duurzamere batterijen, ultrasnelle laders en een nieuw soort halfgeleiders zullen een even grote impact hebben als de producent van 's werelds beroemdste auto. En, al even belangrijk, u kunt er net zo goed in beleggen.

Batterijen en laders

Na een paar valse starts wint de elektrificatie aan stootkracht.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap reden er in 2018 op 's werelds wegen vijf miljoen elektrische voertuigen (EV's), een stijging van twee miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Tegen 2030 zullen China en Europa jaarlijks maar liefst 18 miljoen EV’s verkopen, meer dan de benzine- en dieselauto's samen.1 Op het eerste gezicht lijken die cijfers misschien optimistisch. Maar er zijn twee sterke krachten in het spel: duurzaamheid en snelle technologische ontwikkeling. Het milieu-argument is een krachtig argument. Vijf miljoen benzineauto's vervangen door elektrische auto’s komt neer op 36 miljoen ton minder CO2-uitstoot die in de atmosfeer terechtkomt. En de vermindering van de luchtvervuiling, die elk jaar aan meer dan zeven miljoen mensen het leven kost, heeft een nieuw gevoel van urgentie gekregen nu de wereld zich herstelt van de uitbraak van het coronavirus. Er zijn inderdaad tekenen die erop wijzen dat China prioriteit geeft aan de EV-industrie om een economische impuls te krijgen na de uitbraak van het coronavirus. Peking heeft zich er al toe verbonden om het aandeel van EV's op de Chinese wegen in de komende vijf jaar te verhogen van slechts vijf procent in 2019 tot een kwart. Maar de aantrekkingskracht van EV's komt niet alleen in de vorm van een kleinere ecologische voetafdruk: auto’s van Tesla en dergelijke worden ook goedkoper en efficiënter. Over minder dan vijf jaar zullen de meeste EV's waarschijnlijk betaalbaarder zijn dan vergelijkbare conventionele auto's, aangezien de productie wordt opgeschaald en innovatieve technologieën goedkoper worden.2 Dankzij indrukwekkende efficiëntieverbeteringen in de lithium-ionbatterijtechnologie zijn de kosten van batterijen de afgelopen tien jaar met 90 procent gedaald, en de verwachting is dat ze tussen nu en 2024 met nog eens ongeveer 50 procent zullen dalen.3 Zo bedragen de kosten van standaard NMC 622-batterijen nu 112 euro/kilowattuur (kWh).4

De kosten verlagen : Lithiumbatterijen worden goedkoper en krachtiger

NMC (nikkel-mangaan-kobalt)-kathode met een samenstelling van: 33% nikkel, 33% mangaan en 33% kobalt (NMC 111); 60% nikkel, 20% mangaan en 20% kobalt (NMC 622); 80% nikkel, 10% mangaan en 10% kobalt (NMC 811) Bron: P3-cellen kostenanalyse; https://researchinterfaces.com/know-next-generation-nmc811-cathode.

Dit zou de economie van het rijden met een elektrische auto dubbel zo aantrekkelijk maken, omdat de kosten van het rijden met een elektrische auto een fractie zijn van de kosten voor het onderhoud van een benzineverslinder.5

Tegelijkertijd hebben producenten het nikkelgehalte in de batterijcellen gestaag opgevoerd om de capaciteit te verhogen, het gewicht te verminderen en de actieradius van elektrische voertuigen te vergroten.

Dit heeft als extra voordeel dat het kobaltgehalte van een batterij wordt verlaagd. Kobalt is een dure en controversiële grondstof. Meer dan de helft van de wereldvoorraad is afkomstig uit Congo, een conflictgevoelig land dat geplaagd wordt door corruptie.

De volgende generatie NMC 811 – die 50 procent minder kobalt zal bevatten dan de voorganger en waardoor naar verwachting de actieradius van de EV's ver boven de huidige 500 km zal komen – zou in de komende jaren 69 euro/kWh moeten halen.

De volgende stap zijn de zogenaamde solid-state batterijen, die helemaal geen kobalt bevatten. Hoewel het enkele jaren kan duren voordat dergelijke batterijen in volume worden geproduceerd, vormen zij het soort technologische vooruitgang dat de toekomst van EV's ondersteunt.

Semi's: kleine zware trucks

Acculaders worden ook steeds sneller, waardoor chauffeurs na het inpluggen snel weer weer de weg op kunnen. Sommige van de nieuwe superladers werken met 250 kW – bijna het dubbele van de eerste generatie Tesla-modellen, die met slechts 120 tot 150 kW werkten. Ze kunnen bestuurders een bereik tot 120 km geven voor elke vijf minuten opladen. Een nieuw oplaadnetwerk in heel Europa, gebaseerd op een 800V-architectuur, kan het laadvermogen verder opvoeren tot een flinke 350 kW.

Om dat te realiseren, moet echter eerst over enkele technologische hindernissen worden onderhandeld. Eerst is er het probleem van de stroomomzetting. Ultrasnelle laders vereisen een grote stroomtoevoer – een die groot genoeg is om te voldoen aan de behoeften van ongeveer 60 huizen van gemiddelde grootte.6

Omdat ze op het gelijkstroomsysteem (DC) werken, moeten snelle laders eerst de door het net geleverde wisselstroom (AC) omzetten in gelijkstroom. Dan is er nog de auto zelf. Om EV's in staat te stellen ultrasnelle laders te gebruiken, hebben ze geavanceerde vermogenselektronica en halfgeleiders nodig. Die systemen onderhouden is een grote onderneming – een elektrische auto gebruikt tot 15 keer meer vermogenshalfgeleiders dan een benzinewagen. Hier kan een nieuw soort krachtige siliciumchips hulp bieden. Deze geïntegreerde schakelingen, ‘vermogenshalfgeleiders’ genaamd, zijn de werkpaarden van de vermogenselektronica: ze zetten vermogen om tussen verschillende AC- en DC-spanningen en bij verschillende frequenties en helpen de stabiele elektriciteitsstroom in stand te houden. Net zo belangrijk is dat vermogenshalfgeleiders van cruciaal belang zijn voor het minimaliseren van vermogensverlies en het verminderen van het energieverbruik – momenteel gaat maar liefst 70 procent van de elektriciteit verloren tussen de opwekking ervan in een elektriciteitscentrale en het eindapparaat door voortdurende wijzigingen in het elektrische signaal. "Technologieën die EV's van stroom voorzien, evolueren in een snel tempo, waardoor de weg naar een volledig elektrische toekomst wordt geëffend."

SiC: een topmateriaal

De EV-industrie omarmt ook nieuwe materialen om de efficiëntie te verhogen. Siliciumcarbide (SiC) is daar één van. SiC werd voor het eerst ontdekt in vier miljard jaar oude meteorieten en is een duurzame kristallijne verbinding van silicium en koolstof die, bij gebruik in een halfgeleider als alternatief voor silicium, een elektromotor in staat stelt om met hogere spanningen te werken. Het warmtegeleidingsvermogen is drie keer beter dan dat van normaal silicium. SiC smelt niet eens – het sublimeert bij ongeveer 2.700 °C. SiC-apparaten zijn kleiner, sneller en efficiënter dan hun silicium tegenhangers wanneer ze met een hoger vermogen werken. Ze hebben ook het potentieel om de oplaadtijd te halveren en de actieradius te vergroten met maximaal 20 procent.7 De technologieën die EV's aandrijven, evolueren in een snel tempo, effenen de weg naar een volledig elektrische toekomst en bieden ruime kansen voor beleggers om verder te gaan dan Tesla.

Pictet-Clean Energy: Beleggen in technologieën voor elektrische auto's

De opkomst van elektrische auto’s brengt veel ondergewaardeerde technologieën en industrieën onder de aandacht, die op de lange termijn aantrekkelijke mogelijkheden bieden voor beleggers.

Enkele van de veelbelovende industrieën zijn bijvoorbeeld nichebedrijven die oplaadinfrastructuur bouwen en exploiteren of industriële bedrijven die de elektromotoren produceren.

Batterijen en halfgeleiders vormen met hun snelle technologische innovaties ook vruchtbare grond voor beleggers.

Binnen de halfgeleiderindustrie zijn de vermogenshalfgeleiders een snelgroeiend segment waarvan de inkomsten tegen 2025 naar verwachting 55 miljard US dollar zullen bedragen.

Bedrijven die deze componenten ontwikkelen, hebben hoge toetredingsdrempels en structureel hogere marges.

SiC-vermogenshalfgeleiders vertegenwoordigen een ander groeigebied. De wereldwijde vraag van de automobielindustrie naar het nieuwe materiaal zal naar verwachting toenemen met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 60 procent tussen 2018 en 2030.

SiC-vermogenshalfgeleiders zijn echter complexer om te produceren dan gewone silicium componenten. Ze vereisen een geavanceerde productietechnologie, die momenteel door slechts enkele gespecialiseerde producenten in de wereld wordt gebruikt.

[1] Bloomberg New Energy Finance (BNEF)[2] International Council on Clean Transportation, april 2019[3] BNEF[4] NMC (nikkel-mangaan-kobalt)-kathode met een samenstelling van 60% nikkel, 20% mangaan en 20% kobalt. Bron: P3[5] De kosten van elektrisch laden voor 500 km bedragen ongeveer 5 euro, een tiende van de kosten voor benzine of diesel[6] Gebaseerd op een gemiddeld elektriciteitscontract van 6 kW[7] Gebaseerd op de SiC-omvormer van Delphi Technologies met elektrische systemen tot 800 V Bron: Goldman Sachs SIC research, november 2018.