Newton IM: Dividendbetalingen door oliebedrijven na pandemie wellicht passé

De sterk verminderde vraag naar olie door de coronapandemie heeft veel olie- en andere energiebedrijven gedwongen dividendbetalingen te schrappen. Dit kan wel eens een structurele ontwikkeling zijn, betoogt Laura Sheehan, global research analist bij Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon Investment Management.

Sheehan, gespecialiseerd in de olie- en gassector, vindt dat oliebedrijven de dividendstrategie voor de toekomst kritisch tegen het licht moeten houden en kunnen overwegen om over te stappen op een andere uitkeringsstrategie, bijvoorbeeld gebaseerd op winst of cashflow.

De analist vermoedt namelijk dat de vraag naar olie na de coronapandemie niet meer herstelt naar niveaus van voor de uitbraak. “De pandemie kan leiden tot een structurele gedragsverandering die de groeiende vraag naar olie afremt”, voorspelt ze. “Zo kan de maatschappij blijvend verlangen naar de huidige, schonere luchten als gevolg van minder vervuiling ten tijde van deze pandemie. Beleidsmakers kunnen hierdoor extra druk voelen om de potentiële verwoesting door een klimaatcrisis te vermijden.”

Oliebedrijven staan mede hierdoor voor een grote uitdaging, maar hebben het lot ook zelf in handen, benadrukt Shehaan. “Dit decennium zou al een enorme uitdaging worden voor de sector, maar door zulke hoge dividenden te blijven betalen, zullen energiebedrijven het zichzelf nog moeilijker maken”, betoogt ze. Zo worden overschotten door oliebedrijven doorgaans gebruikt om dividenden te verhogen, eigen aandelen terug te kopen, schulden af te lossen of overnames te financieren.

Dit keer is het anders, waarschuwt Sheehan. “Hoge dividenden beperken in de toekomst de ruimte voor de nodige investeringen. De raden van bestuur van grote oliebedrijven hebben genoeg stof tot nadenken wat betreft dividendstrategieën.”