De top consensus portefeuille koerst dit jaar alweer bijna op 7 procent aan rendement. Dit nog exclusief de ontvangen dividenden. De top consensus portefeuille koopt simpelweg de aandelen die het vaakst in de screeners van Analist Pro voorkomen. Stel dat het aandeel Unilever in veel screeners zit dan scoort het meer punten. De top consensus portefeuille koopt simpelweg de aandelen die de meeste punten hebben.
We zien dat 2008 en 2011 de enige jaren met een verlies waren. Het verlies in 2008 was met een min van 40 procent natuurlijk ook heel fors. Desalniettemin scoort de Analist Pro topconsensus portefeuille over deze periode (2005 tot en met maart 2021) zo'n 20,7 procent per jaar (exclusief de dividenden). Met dit rendement worden zowel de AEX als de Bel20 behoorlijk weggevaagd:
In de eerste jaren zien we uiteraard nog weinig verschillen (in 2008 ging bijna alles omlaag) maar door het rente op rente effect zien we dat de voorsprong van de top consensus portefeuille ieder jaar groter wordt. 100 euro in 2005 geïnvesteerd in de top consensus portefeuille is nu bijna 1600 euro waard terwijl de AEX op 210 euro blijft steken en de Bel20 op 145 euro. Dit komt natuurlijk ook grotendeels door de vrij bizarre wegingen in maar een paar aandelen. Zoals in de AEX-index de aandelen Royal Dutch Shell en ING en in de Bel20 natuurlijk KBC en AB Inbev. Een tik omlaag in één van deze aandelen en het totale rendement van de index knalt hard omlaag.
Dit spreidingssrisico is bij de top consensus portefeuille (en ook alle andere screeners) veel meer beperkt want hier zit er maar maximaal 5 procent in ieder aandeel.