Dividendaristocraten kabbelen stevig door

Zoals we vaker hebben geschreven zijn wij grote fans van dividendstrategieën zoals die van de bekende Dividendaristocraten. Deze strategieën richten zich puur op het kopen van bedrijven die jaar in jaar uit hun dividenden per aandeel hebben verhoogd. Vaak wordt als eis gesteld dat een bedrijf minimaal 25 jaar lang haar dividend per aandeel moet hebben verhoogd om een dividendaristocraat te worden.

Te strenge eisen dividendaristocraten

U zult begrijpen dat de eis van minimaal 25 jaar aan dividendverhogingen wel een hele strenge eis. Dit levert natuurlijk relatief weinig aandelen op. Momenteel zijn er in de VS 64 dividendaristocraten. Dit zijn natuurlijk de overlevers op de hele lange termijn. Bekende namen zijn onder andere Coca-Cola, Exxon Mobil, McDonald's en Pepsico. Dit zijn natuurlijk wel hele succesvolle bedrijven maar er zijn ook genoeg bedrijven met relatief beperkte rendementen.

Huidige dividendaristocraten Amerika

Dividendaristocratenamerika Dividendaristocratenamerika2020 Dividendaristocratenamerika2020aandelen

Bron: Wikipedia.org

U ziet in de bovenstaande lijst dus een rits aan ‘oude bekenden’. Nieuwe succesvolle bedrijven zien we er logischerwijs niet in terug door de forse eis van die minimaal 25 jaar historie. De strategie van de dividendaristocraten is zeker wel succesvol maar het is ook min of meer een verzameling van in het lange verleden hele succesvolle bedrijven.

ETF’s op dividendaristocraten nog vrij recent

Er bestaan diverse ETF’s op de strategie van de Amerikaanse dividendaristocraten. Een bekende ETF is de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. Via het kopen van een dergelijke ETF bent u in een paar seconden klaar en heeft u het hele mandje met dividendaristocraten. Daarnaast zijn de kosten voor dergelijk ETF’s vele malen goedkoper dan voor de actieve beleggingsfondsen. In 2019 bedroegen de jaarlijkse kosten voor deze ETF circa 0.35 procent. In de grafiek hier onder ziet u de koershistorie die echter vrij beperkt is (pas sinds november 2013).

Grafiek de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF

Dividendaristocratenaandelen

Beleggers die bij aanvang in 2013 in deze ETF zouden zijn ingestapt hebben hun inleg gestaag zien stijgen tot bijna een verdubbeling eind 2019. In 2013 opende deze ETF op circa 43 dollar en begin maart van dit jaar staat hij op 70 dollar. U ziet in de grafiek de relatief forse dip door de Coronacrisis van eind februari dit jaar. Al met al hele prima rendementen natuurlijk voor deze ETF.

Op Analist.pro bieden wij de beleggers diverse dividendstrategieën aan die met veel kortere histories qua periodes van verhoogde dividenden werken. Een bekende is de '5-jaars Dividenaristocraten. Deze strategie koopt de Europese aandelen die slechts in de 5 jaren ervoor hun dividend per aandeel hebben verhoogd. Dit levert natuurlijk veel meer bedrijven op. Momenteel zijn er 138 aandelen die op basis van de dividenden tot en met 2018 aan deze criteria voldoen.

Europese 5-jaars dividendaristocraten

Europesedividendaristocraten

Sinds 2004 bedraagt het rendement van de Europese dividendaristocraten strategie 11 procent per jaar. Hier is is dan rekening gehouden met een gemiddeld dividendrendement van 1 procent per aandeel. Doorgaans is dit iets hoger maar we moeten rekening houden met dividendbelastingen.

Bekende namen die nu in dit mandje zitten zijn onder andere Aegon, ING Groep, Randstad, Solvay, AXA, Danone, Allianz en Aalberts Industries.

De rendementen van dezelfde strategie voor de Amerikaanse aandelen gaf over dezelfde periode (2004-2020) vrijwel dezelfde resultaten. Bekende bedrijven die nu in de Amerikaanse 5-jaars dividendaristocraten screener zitten zijn onder andere 3M, Altria Group, American Express, Honeywell, IBM en Amgen. In totaal tellen we nu 752 Amerikaanse bedrijven die over de periode 2014-2018 hun dividenden per aandeel hebben verhoogd.

Dit jaar staan zowel de Europese als de Amerikaanse 5-jaars dividendaristocraten strategieën beiden circa 2 procent lager.