Hele rits NL aandelen op records

Op het Damrak in Amsterdam zien we een hele rits aan hele bekende aandelen nu op hun hoogste koersen ooit staan. Dit zijn onder andere AEX-zwaargewicht ASML, RELX en Wolters Kluwer. Deze laatste 2 zijn al tijden vrij geruisloos omhoog aan het klimmen. De winst van ASML gaat natuurlijk niet onopgemerkt want het aandeel weegt nu zelfs het zwaarste in de AEX-index.

Aandelen op records Euronext Amsterdam

Aandelenaex

De groene kolom aan de rechterkant laat zien dat deze aandelen bijna exact 0% nu vanaf hun alltime highs staan. Verder zien we ook dat het momentum bij al deze aandelen al een tijd heel erg positief is geweest.

Het is dus vrij opvallend dat we vooral veel bekende en grote namen bij de ‘alltime highs’ zien. Ook Heineken is vrij geruisloos naar een record van iets boven de 100 euro geslopen. Dit natuurlijk nog zonder de ontvangen dividenden. Andere winnaars zijn onder andere Euronext, Corbion, Alfen en NIBC. NIBC profiteert natuurlijk van het recente overnamebod van Blackstone.

Nipt buiten deze lijst met recordaandelen staan andere megacaps zoals DSM, Unilever, AkzoNobel en Aalberts Industries. We zien dus dat er een lange reeks aan winnaars is en dus geen clustering.

Nederlandse aandelen bij laagste koersen ooit

Verliezersaandelen

We zien dat deze verliezende aandelen niet 'strak bij hun alltime lows' staan. Zo staat Wereldhave daar nog een procent of 10 boven. De winnaars hierboven staan dus en masse rond hun alltime highs en de verliezers staan op verdere afstand van hun laagste koersen ooit.

Bij de aandelen die rond hun laagste niveau’s ooit staan zien we de vastgoedbedrijven Wereldhave en Kardan aan kop gaan. ABN AMRO en Postnl en zijn de grootste bedrijven die bij de verliezers staan. Verder zien we hier vooral mid- en smallcaps vermeld staan.