Experts blijven somber, AkzoNobel favoriet

Beleggingsexperts zijn normaal gesproken optimistisch van aard. Maar dit jaar zeker niet. De maands vooruitzichten net als die voor de komende 6 maanden geven al een tijdje een sombere verwachting weer. Voorlopig is dat (nog) niet uitgekomen. Ook voor de komende maand is dat niet anders. Nu is het in mei wel wat makkelijker. Er gaan immers vrij veel aandelen ex-dividend en dat geeft sowieso wat neerwaartse druk. In april was dat ex-dividend effect op de AEX 0,6%.

Afgelopen maand liet de AEX een redelijke bescheiden plus van 0,9% zien, ondanks de euforie die er was ontstaan toen de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen naar buiten kwamen. Voor de komende tweede ronde lijkt een winst voor Macron al te zijn ingeprijsd. De polls geven een stand van 60-40 Macron – LePen aan. De wedkantoren prijzen daarom al een 90% kans voor en Macron overwinning in. Nu waren de wedkantoren ook al overtuigd dat er geen Brexit zou komen en dat ook Trump niet zou winnen. Maar de Macron – LePen marges zijn wel stukken groter dan die ten tijde van Brexit / Trump.

Voor mei gaat 26% van en stijgende beurs uit en 40% van een dalende beurs. De optimisten zien nog koerspotentie door Trump’s belastingplannen. Een 15% belastingtarief is simpelweg goed voor bedrijven. Een andere reden om positief te zijn is het mooie winstseizoen. Zelfs in de USA worden de winsten nu naar boven bijgesteld. Eerder was dat alleen in Europa het geval. De pessimisten zien een stijgende rente en geopolitieke spanningen als grootste risico.

Beursaandelen

  • Optimistisch 26%
  • Neutraal 34%
  • Pessimistisch 40% -15%

    6-maands vooruitzichten

    De vooruitzichten voor de komende 6 maanden zien niet anders. En ook daar worden dezelfde redenen aangevoerd. Rente, geopolitiek, winsten en Trump.

    Beursanalisten
  • Optimistisch 26%
  • Neutraal 42%
  • Pessimistisch 32% -6%

    Geen goede maand voor expert keuzes

    De aandelen binnen de AEX blijven een beperkte bandbreedte. De grootste stijger was Altice . Ik denk dat dat vooral door de uitslag van de eerste ronde in Frankrijk was. Veel van Altice ’s activiteiten zitten in Frankrijk en deze zijn nogal gevoelig voor overheidsingrijpen. De grootste daler was Arcelor Mittal. Dat kwam door de gedaalde ijzererts prijs. Hoewel zij veel gebruiken, is een dergelijke vaak een indicator dat de cyclus in de staalsector op zijn retour is. KPN daalde ook hard, dat kwam onder andere door het uitgekeerde dividend.

    De keuzes waren deze maand niet zo goed. Veel van de superwinst afgelopen maand moest weer worden ingeleverd. Alleen AKZO en DSM lieten bij de toppers een plus zien. Een alle floppers gingen omhoog. Veel slechter had het niet gekund. Per saldo verloor een fictief long/short fonds maar liefst 5,3%. De particuliere beleggers gemeten door www.iex.nl lieten ook een min zien maar die was veel bescheidener (-2,0%).

    Aandelenadviezen

    AKZO number one

    Voor de komende maand is het makkelijk. AKZO is by far the number one. Maar liefst 26 experts (van de 62 die er in totaal aan deelnamen) denken dat AKZO de topper van de maand gaat worden. 2 mensen gaan juist van een daling van het AKZO aandeel uit. De redenatie is dat PPG in ieder geval niet weg gaat en waarschijnlijk een bod gaat plaatsen voor het einde van de maand. Dat betekent een flinke upside, terwijl de downside beperkt is. Op zeer grote afstand volgen Ahold en Randstad .

    Aan de flopperskant staat Galapagos bovenaan. Men vindt het aandeel te ver doorgestegen. Dan komen Altice en Unilever waar naar verwachting al het goede nieuws nu wel in zit. Gemalto en Unibail vervolmaken de lijst.

    Analistenadviezen

    Aan de enquête deden 62 experts mee (ondanks de vakantieperiode).

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.