Experts blijven somber in maandenquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De experts blijven aan de somberende hand. Vorige maand was er sprake van enige verlichting, maar de somberheid is weer volledig terug. Ik moet er wel bij zeggen dat er door de vakantie maar 40 deelnemers zijn. Maar dit jaar is men alleen voor januari positief geweest. Afgelopen maand gingen de koersen een beetje omhoog. 1,8% om precies te zijn. Een van de achterliggende reden is dat veel experts denken dat de monetaire stimulansen nu wel zo goed als volledig in de koersen verwerkt zitten.

Aandelenaex

Ook voor de lange termijn is het grotendeels hetzelfde.

Beursaex

Speciale vraag over Q2 cijfers

Ook was er een speciale vraag over de Q2 cijfers. De vraag was : De Q2 cijfers zijn:

 • heel goed, aandelen kunnen verder omhoog
 • niet zo goed, aandelen kunnen daarom naar beneden
 • doen er niet toe zolang centrale banken zo'n ruim beleid voeren
 • al lang ingeprijst in de markt

  Het is duidelijk dat de experts niet tevreden zijn over de winstcijfers. Dat verklaart wel waarom men zo somber is. De tweede groep denkt dat het allemaal al lang in de koersen verwerkt zit.

  Kwartaalcijfersaex

  Goede score toppers floppers

  De keuze voor de individuele aandelen was daarentegen prachtig. Dat kwam natuurlijk vooral door de keuze van Galapagos (+39% in juli), maar ook ASML deed het uitstekend. Overigens deed ook een Ahold het beter dan de AEX. Bij de floppers had men maar liefst 3 verliezers te pakken. Dus ook deze keuzes waren uitstekend. Een fictief long short fonds zou daarmee 10,5% hebben verdiend.

  Aexaandelen

  Voor augustus speelt men op safe. Het zijn allemaal lage beta namen die bij de toppers staan. Hoewel Unibail die rol niet meer goed vertegenwoordigd. Bij de verwachte floppers zitten veel financials. De vooruitzichten van een ruim monetair beleid en daarmee de verwachte lagere rente is een van de belangrijkste redenen die men aangeeft om deze aandelen bij de floppers te zetten. De lijst wordt aangevuld met cyclische namen als Arcelor Mittal en Randstad.

  Beursaandelen