ETF’s missen de echte rendementen van aandelen

Zoals bekend zijn ook wij enorme voorstanders van het gebruik van ETF ’s (ook wel indextrackers genoemd). Via een ETF belegt u direct in een index en spreidt u daarom direct uw risico over meerdere aandelen. Veel academische onderzoeken (bijvoorbeeld die van Dow Jones en Morningstar) laten zien dat het gros van de actieve fondsen het slechter doet dan het gros van de ETF ’s. Dow Jones berekende eind 2015 dat voor de Amerikaanse markt het underperformance percentage van de actieve fondsen ten opzichte van de ETF ’s op ruim 90 procent ligt.

ETF ’s ontbreken mid- en smallcaps

Nemen we hierbij in ogenschouw dat de meeste ETF ’s tot zeker factor 10 of meer goedkoper zijn dan is de keuze voor ETF ’s natuurlijk al snel gemaakt. Maar zitten er ook manco’s aan ETF ’s? Ja zeker, dit komt vooral door het feit dat de meeste ETF ’s beleggen in de grote aandelen van de kapitaalsgewogen indices. Dit komt er dus op neer dat beleggers in ETF ’s dus vooral in de grote bedrijven beleggen en dan ook nog eens extreem geconcentreerd in een handje vol. Zo wegen Royal Dutch Shell , ING en Unilever in de AEX -index enorm zwaar en wegen de overige 22 fors lager.

Wat levert dit voor problemen op? Doordat de meeste ETF ’s bepaalde aandelen extreem overwegen en andere juist niet is er al gelijk een onnatuurlijke verdeling. Robert Arnott van het Amerikaanse Research Affiliates legt het hier onder heel treffend uit.

Robert Arnott over de manco’s van kapitaalsgewogen indices

Lagere liquiditeit smallcaps geen probleem

Robert Arnott stelt hier dat kapitaalsgewogen indices overeenkomen met ‘hoog kopen en laag verkopen’ systemen. Het gros van het positieve rendement dat we historisch hebben waargenomen komt immers uit de hoek van de kleinere bedrijven. Er is zelfs een negatieve relatie tussen de marktkapitalisatie en het aandelenrendement.

Uiteraard zou u zich afvragen waarom er dan zo weinig ETF ’s voor de kleinere aandelen zijn. Het antwoord hierop is dat de liquiditeiten van de kleinere aandelen natuurlijk ook kleiner zijn. Maar voor de particuliere belegger is dit doorgaans natuurlijk geen probleem.

ETF ’s per land versus gemiddelde rendementen per land

Aandelenpremies

De bovenstaande grafiek laat de enorme verschillen zien tussen de rendementen van de ETF ’s die in de grootste bedrijven per land dus investeren en de gemiddelde rendementen van de totale markten. De verschillen zijn dus extreem groot. Hier uit blijkt dus dat het gros van de ETF ’s dus fors slechter presteert dan het gemiddelde aandeel van het desbetreffende land.

Voor alle details van de gemiddelde resultaten per land kunt naar de tab ‘Rendementen’ gaan in het menu.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.