NN IP tipt waardeaandelen

Tegen een achtergrond van zeer volatiele markten, met onvoorspelbare bewegingen die niet in overeenstemming zijn met de economische fundamentals, zijn vooral waardeaandelen bij beleggers uit de gratie, aldus Nicolas Simar, portefeuillemanager voor de Equity Value-strategie bij NN Investment Partners.

Nicolassimar
Nicolas Simar

Simar ziet echter mogelijkheden, omdat het verschil tussen de goedkoopste aandelen en die met de hoogste koers-boekwaarden in elke sector toeneemt. De Amerikaanse lange rente daalt sinds november 2015, door de economische vertraging in opkomende markten en twijfels over de groei in de VS. Historisch gezien is er echter een positief verband tussen de stijging van de lange rente in de VS en de relatieve performance van de waardestijl. Volgens Simar geeft de huidige waardering van waardeaandelen aan dat de markten rekenen op een aanzienlijke vertraging van de economische groei, terwijl groeiaandelen tegen hoge koersen noteren.

Nicolas Simar, portefeuillemanager voor de Equity Value-strategie bij NN IP, legt het effect van de verschillen in waardering uit: “Dit verschil in de relatieve performance tussen de twee stijlen, waarde en groei, is sinds 1999 niet meer zo groot geweest. Na het barsten van de IT-bubble presteerden waardeaandelen een aantal jaar beter dan de markt. Als de vertekende waarderingen aanhouden, moeten beleggers rekening houden met een rotatie in het voordeel van waardeaandelen, meest waarschijnlijk dit jaar.”

Simar vervolgt: “Sinds het begin van het jaar heeft de waardestijl in lijn gepresteerd met de marktontwikkelingen in Europa. In de VS deed deze stijl het iets beter dan de belangrijkste indices. Hoewel dit niet de consensus is, zijn wij er al met al van overtuigd dat de waardestrategie beleggers een goede mogelijkheid biedt.”

Voor de NN IP High Dividend -strategieën was deze dispersie van de waarde- en groeibeleggingen in de afgelopen zes maanden de meest opvallende ontwikkeling. Waarde presteerde in 2015 slecht en op dividend gebaseerde strategieën waren geen uitzondering. De verschillen tussen waarde en groei waren groot en varieerden van 7% in opkomende markten tot wel 15% in Europa. De belangrijkste reden voor deze verschillen was de voortdurende voorkeur van beleggers voor hoogwaardige groeiaandelen in de consumentensectoren en gezondheidszorg, ten koste van ondergewaardeerde aandelen in energie, basismaterialen en de bankensector. Hoewel de High Dividend -fondsen achterbleven bij de brede benchmarks (zoals de MSCI World), deden ze het aanzienlijk beter dan de waardebenchmark (zoals de MSCI Value, met uitzondering van de Amerikaanse strategie).

Bij de beoordeling van specifieke aandelensectoren benadrukt NN IP dat bankaandelen beleggers een aantrekkelijk instapmoment bieden, ondanks de twijfels van de markt over hun financiële kracht. Bankaandelen bieden directe exposure naar het herstel van de kredietcyclus in Europa. Dit betekent dat als de economische activiteit aantrekt, ook de mogelijkheden voor bankaandelen verbeteren.

Binnen het cyclische waardesegment krijgen bedrijven met meer exposure naar de Europese binnenlandse vraag de voorkeur, met de nadruk op de bouw en transport. Deze aandelen bieden een goede kans op een dividendverhoging in geval van een verder herstel in Europa. We zijn daarentegen terughoudend ten aanzien van aandelen met de grootste exposure naar de mondiale economische omstandigheden en activiteiten van opkomende landen.

Simar concludeert: “De markten blijven volatiel, maar NN IP adviseert beleggers om niet toe te geven aan paniek. De markt is al vooruitgelopen op een daling van de bedrijvigheid in Europa. Als de wereldwijde groei afneemt, zou het waardesegment van de markt echter enige vorm van neerwaartse bescherming moeten bieden (zoals in de laatste twee recessieperiodes van 2000-2002 en 2008-2009). Met dit in het achterhoofd moeten beleggers, in het geval van een herstel, de meest ondergewaardeerde aandelen in overweging nemen.”

Analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.