Skagen ziet koopkansen in periodieke correctie

Oles%c3%b8ebergskagen
Ole Søeberg

De aandelenmarkten beleefden de slechtste start van een nieuw kalenderjaar sinds de financiële crisis, maar de beleggingsteams van Skagen zien vooral kansen in deze correctie, schrijft Ole Søeberg, CIO van Skagen.

Amerikaanse rente vermoedelijk 1x omhoog dit jaar

Wat afgelopen maand opviel, was dat de grote centrale banken zich gematigd uitlieten ten aanzien van hun monetaire beleid als gevolg van de toenemende wereldwijde economische onzekerheid. In de VS zal de Fed naar nu wordt verwacht slechts een keer dit jaar de rente verhogen, de BoJ geeft aan gebruik te zullen maken van een negatieve rente en de ECB gaat door met het QE-programma in maart.

De voorspellingen voor de wereldeconomie worden naar beneden bijgesteld. Het IMF houdt nu rekening met een groei van het wereldwijde BNP van 3,4% in 2016 en 3,6% in 2017.

Beleggers uit EM

Beleggers stapten uit ontwikkelde en opkomende markten vanwege zorgen over de vertraging in de economische groei van China en de vrees dat de Amerikaanse economie het momentum niet kan vasthouden. De stemming op beurzen wereldwijd was nogal aan wisseling onderhevig en de correlatie tussen de aandelenmarkten en de olieprijzen is hoog. De MSCI World index is in euro’s 6,6% gedaald; aandelen wereldwijd hebben in januari bijna 8000 miljard US dollar aan waarde verloren.

Het zwaarst getroffen zijn bedrijven in de energie- en grondstoffensector en als gevolg daarvan ook de bedrijven in de financiële sector die met hun problemen worden geconfronteerd.

Hoe slecht dit beursjaar ook is gestart, Søeberg verbaast zich er niet over. Met name de ontwikkelingen in China komen niet als een grote verassing. Volgens hem zien we niets anders dan een mondiale correctie, die periodiek optreedt en waardoor de niet al te hoog gewaardeerde aandelenmarkten nog iets goedkoper worden. Søeberg ziet nu vooral koopkansen voor langetermijnbeleggers.

Skagen heeft de gelegenheid aangegrepen om haar belang in Citigroup , de op een na grootste positie in de portefeuille van Skagen Global, verder uit te breiden. De Amerikaanse bank was ongeveer 20% in waarde gedaald in januari door zorgen over opkomende markten en China. De blootstelling van Citigroup aan China is echter laag. Ook in Brazilië, dat in een recessie is beland, is de beurs flink omlaag gegaan waardoor er kansen ontstaan.

Skagen Focus heeft haar belegging in de grootste vleesverwerker ter wereld, het Braziliaanse JBS, verder uitgebreid. Tegelijk is Skagen in Pilgrim’s Pride gestapt, de grootste producent van kippenvlees in de VS en voor 75% eigendom van JBS.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.