Somberheid is weer terug in enquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Het enthousiasme onder de experts voor januari heeft heel goed uitgepakt. De AEX ging met maar liefst 6,7% omhoog. Voordat u magische voorspelkrachten aan deze groep met experts gaat toekennen, ook voor december 2018 was men erg enthousiast en u weet hoe deze maand is verlopen. Met deze stijging is de december daling meer dan goed gemaakt. Januari 2019 is daarmee bijna de beste januari maand ooit. Het moet alleen januari 1984 voor laten gaan. Dat record zal niet snel gebroken worden, want toen gingen de koersen met 17,3% omhoog.

Voor februari verwacht 30% van de ondervraagden een stijging van de AEX, terwijl 37% van een daling uitgaat. Ergo het pessimisme is weer terug. Over de winsten had men niet veel te vertellen. Maar de huidige kwartaalberichten zijn dan ook redelijk in lijn der verwachting. De economie behoort tot de belangrijkste zorgen.

Aexenquete

6 maands outlook neutraal

Voor de wat langere termijn is men neutraal. Ook hier was 30% positief gestemd, maar het percentage pessimisten was lager; 27%.

Aexaandelen

Speciale maandvraag, Hoe denkt u over de economie?

Deze maand ging de speciale vraag over de economische vooruitzichten. Deze worden steeds een beetje somberder. We hebben de experts dan ook de vraag voorgelegd wat nu? Maar liefst 54% denkt dat het in Europa een periode van mindere economische groei gaat worden. Maar geen recessie. Tenminste 15% van de geënquêteerden verwacht dat wel. 13% denkt dat als Brexit en de handelsbesprekingen goed zijn afgelopen, dat we dan weer een stuk zonniger tegen de economie aankijken. En 18% denkt dat huidige terugval vooral door eenmalige factoren komt.

Brexitaandelen

Goede maand voor expert keuzes

De aandelenkeuzes waren goed in januari. Alleen Unilever viel bij de verwachte toppers erg tegen. Met een min van 2% was het het slechtste aandeel in de AEX. Maar de overige namen in het lijstje deden het allemaal prima. Bij de floppers was er ook één uitzondering, Arcelor Mittal met een plus van 11%. Pers saldo stegen de toppers met 7,8% terwijl de floppers met slechts 6,8% in koers groeiden.

Besteaandelen

ING favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand staat zowaar ING weer eens op nummer 1. Alle ellende van het afgelopen jaar lijkt vergeven en vergeten. Op nummers twee staat Royal Dutch Shell. De experts denken dat het effect van de mooie cijfers nog even doorlopen. Altice staat wederom bovenaan bij de floppers. Daar staat het de laatstee maanden bijna onafgebroken. Hoewel nu met wat minder overtuiging. Net na Altice komen KPN en Randstad. KPN waarschijnlijk omdat de overnamegeruchten welllicht verdampen en Randstad om het een cyclisch gevoelig bedrijf is.

Aandelenaex

Er deden deze maand 70 beleggingsexperts aan de enquête mee.