Pessimisme blijft boventoon voeren

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Afgelopen maand waren de experts somber gestemd. Dat is goed uitgekomen. In september is de AEX 1,6% gedaald, nadat er in augustus ook 2,8% vanaf was gegaan.

De experts blijven ook somber voor de komende maand. Daarmee zijn de experts dit jaar al zeven maanden somber geweest. 2018 is dan ook tot dusverre een matige beursjaar geweest, +2.5%. De reden voor dat pessimisme zijn simpel en duidelijk, Brexit, handelsoorlog, afbouw QE, Italië en Amerikaanse schulden problemen.

Aexaandelen

Ook lange termijn somber

Voor de komende 6 maanden is men ook weer wat somberder geworden. En ook hier om dezelfde reden als bij de korte termijn antwoorden. Per saldo waren er 14 procentpunten meer sombere experts dan optimisten. Dat is in historisch perspectief best een groot verschil.

Beursbeleggen

Goede keuzes experts

De aandelen keuzes waren afgelopen maand prima. Een fictief long/short fonds zou een plus van 2,8% hebben verdiend. Met name DSM en Royal Dutch Shell waren prima keuzes bij de floppers. Helaas lieten zowel Ahold als Heineken veel liggen. Opmerkelijk want in een dalende markt zou dit soort lage beta aandelen het relatief goed moeten doen. Bij de floppers waren de keuzes voor Altice en Randstad prima. Beide gingen met dubbele cijfers naar beneden. Overigens deden de IEX lezers het afgelopen maand een stuk beter. Hun toppers 7,8% omhoog, terwijl de floppers 4,2% daalden. Petje af.

Beurs2018

Royal Dutch Shell Favoriet voor oktober, Altice weer bovenaan bij floppers

Voor de komende maand blijft met vasthouden aan Royal Dutch Shell . Ook ING staat weer bij de toppers, waar deze lieveling meestal staat. Alleen afgelopen maand niet. Nu de koers van dit geteisterde bedrijf bij de slechtste AEX aandelen van heel 2018 behoort vinden sommigen experts het weer tijd om te kopen. Signify komen we niet zo vaak tegen op deze lijst, maar dit aandeel heeft het ook opmerkelijk slecht gedaan. Bij de aandelen waar men niet zoveel van verwacht staat Altice bovenaan, opnieuw. Bij AKZO Nobel zijn de experts bang dat ze de gestegen grondstofprijzen niet kunnen doorberekenen.

Aexbeurs

Er deden 58 experts aan de enquête mee.