Beursexperts verwachten geen koersstijging meer in 2018

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Afgelopen maand waren de experts somber en dat hadden ze (weer) goed gezien. De beurs ging naar beneden, hoewel zeer minimaal (-0.2%). Er zijn dan ook genoeg reden om terughoudend te zijn.

De mogelijke dreiging die er van een Italiaanse populistische regering uitgaat, de naderende Brexit, Trump’s handelsoorlog die steeds verder lijkt te escaleren, monetaire verkrapping inde US en in de Eurozone om er maar eens een paar te noemen. 19% van de experts verwacht een stijging in de komende maand terwijl mar liefst meer dan de helft van een daling uitgaat.

Aexaandelen

Nog nooit zo somber voor lange termijn

Voor het komende halfjaar is netto ook hetzelfde percentage somber. Dat klinkt niet bijzonder, maar dat is het wel. Voor de lange termijn zijn de experts nog niet eerder zo somber geweest. Dat is goed in de grafiek terug te zien. Slechts 11% verwacht dat de beurs gaat stijgen met meer 6% in de komende 6 maanden. In de eerste van 2018 heeft u met de AEX bijna niets verdient, en volgens de professionals gaat dat in de rest van het jaar niet veel beter worden.

Aexbeurs

Kleine min voor aandelenkeuzes in juni

Voordat we naar de toppers en de floppers kijken, moet ik eerst even mijn excuses maken. Door de nieuwe naam van Philips Lighting stonden er een paar namen verkeerd. Het goede lijstje voor de afgelopen maand had er daarom als volgt moeten uitzien. Per saldo blijft de performance toevalligerwijs precies gelijk; -0,9% voor een long / short portefeuille. Signify was bij de toppers het grootste probleem. Vopak is ook een opvallende naam. Het bedrijf wordt niet vaak genoemd. Maar deze maand toevallig wel en toevallig was het ook een van de slechtste aandelen. De vergelijkbare long/short portefeuille op basis van de enquête onder particuliere beleggers bij IEX, leverde een min van 4,7% op. Dat kwam vooral omdat zij Galapagos als grootste topper hadden neergezet. De laatste beursdag deed dan ook het meeste pijn.

Beursbeleggen

Royal Dutch Shell favoriet en Altice weer niet

Voor de komende maand zijn beleggers vooral weer enthousiast over Royal Dutch Shell . Vooral het feit dat de olieprijs hoog blijft, maakt beleggers vrolijk. Verder staan, ING, Heineken en Galapagos te dringen op plaats nummer 2. NB Op de laatste beursdag kwam het slechte nieuws van Galapagos binnen. Daarvoor hadden diverse experts hun keuze voor dit aandeel al gemaakt. Altice staat deze maand weer bovenaan bij de floppers. Hopelijk hebben ze deze maand meer geluk. De keuze voor Altice heeft de afgelopen twee maanden al flink wat rendement gekost. Opvallend is dat ASML op plaats nummer 2 verschijnt. Het aandeel is meestal erg populair. Het draaiende tech sentiment kan daar een reden voor zijn. Het lijst wordt vervolmaakt met Arcelor en Randstad .

Beursaandelen

Deze maand deden er 74 experts met de enquête mee.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.