Investeerders, waaronder BNP, zeggen 200 miljoen euro toe aan Catella-impactfonds

BNP Paribas REIM en verschillende Duitse investeerders zeggen 200 miljoen euro toe aan Catella European Residential III-fonds (CER III). Het fonds, dat wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM), heeft hiermee in totaal meer dan 1,2 miljard euro opgehaald bij investeerders. CER III heeft een gediversifieerde woningportefeuille in zeven Europese landen die ongeveer 30 objecten omvat.

Het impactfonds (SFDR, art. 9) richt zich bij zijn investeringen op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en heeft ook maatschappelijke doelstellingen. Daarnaast heeft CER III een boetebeding opgenomen in de beheerovereenkomst. Hierdoor moet CRIM een deel van haar vaste beheervergoeding aan een relevant goed doel van de Verenigde Naties doneren als de beheerder de financiële, duurzaamheids- en/of maatschappelijke doelstellingen van het fonds niet behaalt.

Michael Fink, Managing Director bij CRIM: “In een tijd van verhoogde marktonzekerheid en volatiliteit wordt de noodzaak van 'dubbele materialiteit' nog urgenter. Het wordt steeds belangrijker om financiële doelstellingen met sociale en duurzaamheidsdoelstellingen te combineren. Het CER III impactfonds is bij zijn investeringen in residentieel vastgoed sterk gefocust op de transitie naar een koolstofvrije economie en daarnaast zetten we ons sterk in voor betaalbare huren. Onze 'skin in the game', oftewel wederzijdse afstemming van de belangen tussen ons en de beleggers via de vergoedingsstructuur versterkt ook de derde ESG-pijler: governance (G)."

De investeringsstrategie en -filosofie van CER III bevatten duidelijke doestellingen om deze problemen het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld door te investeren in 's werelds eerste energiepositieve woontorens via de joint venture tussen Catella en het Franse ingenieursbureau Elithis. Deze gebouwen produceren meer energie dan de huurders en gebouwen samen verbruiken, waardoor bewoners geen energierekening meer hoeven te betalen en het besteedbare inkomen van deze huishoudens stijgt.

Casper van Grieken, Executive Director bij CBRE Nederland - Head of Capital Advisors: “De wereld bevindt zich in een overgangsfase; klimaatverandering en onzekere en hoge energiekosten moeten beheersbaar worden. Bovendien kampt de Europese markt met een woningtekort en een uitdaging op het gebied van betaalbare huren. Deze achtste closing benadrukt het vertrouwen in Catella en CER III, en ook dat het fonds in staat zal zijn de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden. We zijn trots en blij dat in totaal acht nieuwe investeerders nog eens 200 miljoen euro hebben toegezegd om de impactdoelstellingen te realiseren.”

CBRE Capital Advisors is bevoegd om te adviseren over fondsenwerving bij internationale investeerders.