Nuveen: Amerikaanse municipal bonds profiteren van financieringsklimaat

Long duration of short duration? Die vraag is niet een-twee-drie te beantwoorden, stelt Saira Malik, chief investment officer bij vermogensbeheerder Nuveen. Kiezen voor een kortere looptijd is zeker verstandig als de rente stijgt, zegt Malik. Maar, voegt ze toe, ze zal nooit volledig uit investment grade-obligaties stappen, omdat het een goed middel is voor risicospreiding.

De kersverse CIO van Nuveen ziet momenteel ook kansen in municipal bonds (obligaties uitgegeven door lagere overheden). In de VS worden de lagere overheden gestut met extra geld van de regering. High yield municipal bonds zullen het dankzij dit financieringsklimaat goed blijven doen. Malik verwacht indrukwekkende rendementen voor private credit, zonder al te veel volatiliteit.

Malik belegt qua aandelen momenteel het liefst in cyclische bedrijven, maar houdt ook een oog op groeiaandelen van hoge kwaliteit. Daarbij zijn Amerikaanse softwarenamen die goedkoop verhandeld worden favoriet.

Wat betreft vastgoed hebben de markten nog niet volledig begrepen hoezeer de pandemie de cyclus voor bepaalde sectoren heeft gereset, constateert Malik. “Wij zien stijgende prijzen in sectoren als huisvesting en opslag. Geografisch gezien heeft niet-Amerikaans vastgoed betere papieren, omdat de heropening van gebouwen in verhouding langer op zich laat wachten dan in de VS. Op langere termijn kunnen stijgende rentes de waarde van vastgoed schaden, maar dat hangt grotendeels af van het tempo en de omstandigheden van eventuele renteverhogingen.”