Nederlandse belegger tuk op hippe Amerikaanse aandelen

Keuze Biden of Trump lijkt nauwelijks van invloed

Over exact een week kennen we de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten. Maar wie ook mag winnen, beleggen in Amerikaanse aandelen was nog nooit zo populair als nu.

Niet alleen wordt door Nederlandse particuliere beleggers steeds actiever gehandeld op Amerikaanse beurzen, maar ook het belegd vermogen is de laatste jaren fors gestegen. Inmiddels investeert de Nederlandse aandelenbelegger een op elke vier belegde euro’s in Amerikaanse aandelen.

Dat blijkt uit een analyse op basis van de beleggersdata van BinckBank. Eind 2019 lag dit percentage Amerikaanse beleggingen nog onder 20 procent, nu een jaar later is dit dus reeds een kwart.

Dat Amerikaanse indices het dit jaar beter doen dan de AEX en andere Europese beurzen speelt uiteraard een rol, evenals de spannende presidentsverkiezingen. Maar veel sterker nog is het - al een aantal jaren zichtbare - effect van de enorme interesse van beleggers in de booming Amerikaanse techsector plus andere snel opkomende nieuwe en hippe bedrijven met een notering in New York.

Top-50 verandert snel

Dat laatste blijkt ook uit de top-50 van Amerikaanse beleggingen van BinckBank-beleggers. Nog niet zo heel lang geleden domineerden hier een aantal klassieke Dow-fondsen, maar inmiddels is de tech-sector dominant geworden en zijn illustere beursfondsen als IBM en Exxon overvleugeld door Apple, Amazon, Tesla.

Ook maken beleggers handig gebruik van de noteringen van snelgroeiende Chinese bedrijven op Amerikaanse beurzen, zoals Alibaba en Nio, waarin vaak alleen langs deze weg kan worden geïnvesteerd.

Maar zelfs binnen deze tech-sector zijn de verschuivingen snel en opvallend. Zo wipte Tesla dit jaar over Apple heen als populairste Amerikaanse fonds bij Nederlandse beleggers en stormen bedrijven als Nvidia, Nio en Shopify dit jaar omhoog.

Hieronder de top-10 op basis van het belegd vermogen in oktober 2020 en ter vergelijking de positie in de top-50 exact een jaar geleden:

(9) Tesla
(1) Apple
(3) Amazon
(4) Microsoft
(2) Berkshire Hathaway B
(8) Alibaba
(7) Alphabet A
(26) Nvidia
(11) Alphabet C
(-) NIO
Bron: BinckBank, oktober 2020

De volledige top-50 is onder aan dit artikel te vinden. Maar hieronder bespreken we alvast een aantal opmerkelijke bewegingen.

Nasdaq verslaat steeds vaker AEX

Hoewel Royal Dutch Royal Dutch Shell en daarachter ING voor Nederlandse beleggers nog steeds duidelijk de meest populaire aandelen (qua belegd vermogen) zijn rukken ook in de overall-lijsten de Amerikaanse techbedrijven op. Door de recente run van beleggers op Tesla staat dit fonds daarbij nu reeds op plek 8 en daarmee zelfs voor Damrak-aandelen als Philips en Aegon. Ook de beleggingen in Apple van Nederlandse particulieren zijn inmiddels omvangrijker dan investeringen in bijvoorbeeld ABN Amro of KPN.

Snelle stijgers

Tesla, dat van de negende naar de eerste plaats oprukte op basis van belegd vermogen maakt dus de meest opvallende sprong in de top-50. Maar ook hardwaremaker Nvidia, dat onder meer de chips voor de Playstation en Xbox levert, schiet verder omhoog. Ook een opvallende stijger is Barrick Gold, dat meelift op de gestegen goudprijs. Ook de invloed van de coronacrisis speelt hier een rol, die overigens ook een verklaring kan vormen voor de opmars van bedrijven als Johnson & Johnson en Gilead Sciences.


 • Tesla
 • Nvidia
 • Barrick Gold

  Hoogste nieuwkomers

  In het kielzog van Tesla trekt ook het Chinese Nio – dat via zogenaamde ADR’s op de Amerikaanse beurs genoteerd is – veel Nederlandse beleggers. Door het coronavirus en de snel veranderende economie is ook webwinkelbouwer Shopify populair, terwijl ook een bedrijf als Zoom ineens opduikt. Daarnaast is, onder meer via PlugPower, ook de opmars van nieuwe schone energie zichtbaar.

 • NIO
 • Shopify
 • PlugPower

  Sterke dalers

  Micron Technology is de grootste daler in de top-50, maar ook illustere namen als General Electric en het door het coronavirus geplaagde Boeing zakken dit jaar behoorlijk weg in de top-50. Bekende namen als McDonald's, Merck KGaA en Starbucks verdwenen zelfs geheel uit de lijst. Een exit die – indien de huidige trend doorzet – de komende jaren ook dreigt voor vroegere beurslievelingen als AT&T, Exxon en zelfs IBM.

 • Micron Technology
 • General Electric
 • Boeing

  Tesla ook transactiekampioen

  Tesla was net als in 2020 ook vorig jaar (van januari tot oktober) het meest verhandelde Amerikaanse fonds, maar ook hier is jaarlijks sprake van flinke verschuivingen (tussen haakjes positie over zelfde periode in 2019) (1) Tesla
  (5) Microsoft
  (2) Apple
  (10) NIO
  (3) Amazon
  (-) Beyond Meat
  (-) Plug Power
  (-) Nikola
  (6) Alibaba
  (7) Nvidia

  Bron: BinckBank, oktober 2020

  BeyondMeat en Nikola onderstrepen de grote interesse voor nieuwe bedrijven die veel in het nieuws zijn, maar opvallend is ook de hoge positie van wat we inmiddels zelfs ‘good old’ Microsoft mogen gaan noemen.

  ETF top-3

  Steeds meer beleggers kiezen er voor om – een deel van – hun beleggingen gespreid te beleggen via ETF’s. Niet alleen Nederlands, Europees of wereldwijd, maar ook in specifiek op de Verenigde Staten gerichte fondsen die bijvoorbeeld de S&P500 of de Nasdaq100 volgen.

 • Vanguard S&P 500
 • iShares Core S&P 500
 • iShares NASDAQ 100

  Beleggingsfondsen top-3

  Investeren in op de Verenigde Staten gerichte beleggingsfondsen kan uiteraard ook, waarbij ook hier een voorkeur lijkt te bestaan voor fondsen die in groeisectoren investeren.

 • Vanguard US Opportunities Fund
 • Morgan Stanley US Growth Fund
 • Vanguard US 500 Stock Index Fund