Euler Hermes: een harde Brexit kan leiden tot exportverliezen van 33 miljard euro – Duitsland, Nederland, Frankrijk en België op kop

Hier is een overzicht van een studie van de economen van Euler Hermes (Allianz) die morgen, 20 oktober 2020, wordt gepubliceerd.

 • De kans op een harde Brexit is volgens Euler Hermes aanzienlijk toegenomen. De kans bedraagt nu 45%.
 • Hoewel ’s werelds grootste kredietverzekeraar nog steeds een last-minute overeenkomst verwacht.
 • Volgens de laatste berekeningen van Euler Hermes zou een harde Brexit tot 33 miljard euro per jaar aan exportverliezen voor de landen van de Europese Unie kunnen kosten. Duitsland, Nederland, Frankrijk en België zullen de meest getroffen landen zijn.
 • De meest getroffen sectoren voor België zijn transportmiddelen, de chemische sector, kunststoffen, minerale producten en textiel.
 • Het Verenigd Koninkrijk zou in 2021 geconfronteerd kunnen zijn met een negatieve bbp-groei van -5%, een daling van de export met 15% en een inflatie van meer dan 5% gedurende ten minste zes maanden – na een reeds dramatisch jaar 2020 voor het Britse bbp (ongeveer -11% volgens de laatste prognoses van Euler Hermes).

  Gezien de sociale, politieke en economische gevolgen van een harde Brexit, naast de Covid-19-crisis die in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa voortduurt, verwacht Euler Hermes een akkoord op het laatste moment.

  De kans op een harde Brexit is echter aanzienlijk toegenomen. De wereldleider op het gebied van kredietverzekering geeft dit scenario momenteel een kans van 45%.

  De gevolgen van een harde Brexit (zonder overeenkomst) zullen zeer zwaar zijn voor het Verenigd Koninkrijk (negatieve bbp-groei van -5% in 2021, daling van de export met 15% en inflatie van meer dan 5% gedurende ten minste zes maanden), maar ook voor de landen van de eurozone – Duitsland, Nederland, Frankrijk en België op kop.

  Komt het tot een harde Brexit, zullen de jaarlijkse exportverliezen volgens Euler Hermes voor België alleen al 3,2 miljard euro bedragen. In het geval van een last-minute akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen de verliezen voor België ongeveer de helft bedragen: bijna 1,6 miljard euro.

  Brexit economie