Ondanks Covid-19: Chinese economie blijft groeien

Het bbp-groei van China voor het derde kwartaal van 2020 werd vanochtend gepubliceerd en kwam uit op +4,9% (na +3,2% in het tweede kwartaal van 2020). Volgens Euler Hermes is de beter dan verwachte export een van de drijvende krachten achter het snelle herstel van de Chinese economie na Covid-19.

  • Het wereldwijde marktaandeel van de Chinese exporteurs is gestegen tot ca. 25%, vergeleken met een gemiddelde van ca. 20% tussen 2017 en 2019.
  • Deze stijging is te verklaren door een stijging van de wereldwijde vraag naar medische en elektronische goederen in de context van de Covid-19-pandemie; en ook door de verhoogde vraag naar goederen die verband houden met de bouw en interieurdecoratie in de context van een sterke beleidsstimulans.
  • De stijging van het Chinese exportmarktaandeel lijkt ten koste te gaan van de Europese exporteurs.
  • Euler Hermes verwacht dat de Chinese export in de komende kwartalen veerkrachtig zal blijven, gezien de tweede golf van Covid-19-besmettingen en het klimaat van lage rentetarieven.
  • Dit zou ertoe moeten leiden dat het saldo van China het komende jaar positief blijft. Euler Hermes verwacht een bbp-groei van +1,3% in 2020 (na +1,0% in 2019), gevolgd door +0,7% in 2021.