Ebury: Teruggang dollar door ongerustheid over pandemie

Enrique Diaz Alvarez - Chief Risk Officer

De risicoactiva deden het vorige week overal ter wereld wisselend. De pandemie-indicatoren geven aan dat het steeds slechter gaat in de VS, en de greenback begint dat te voelen. De aantallen nieuwe gevallen bereiken bijna dagelijks recordhoogtes en ook de aantallen doden beginnen te stijgen. De koers van de dollar daalde ten opzichte van elke andere G10-valuta, behalve de Canadese dollar. De economische indicatoren uit de VS geven nog een positief beeld, maar vanwege de stijging van de besmettingsaantallen zijn nieuwe lockdowns ingevoerd, en het effect daarvan is in de meeste cijfers die nu worden gepubliceerd nog niet te zien. De koersen van de valuta uit opkomende markten beginnen ook te reageren op de mate waarin de afzonderlijke landen erin slagen de pandemie onder controle te krijgen: de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso presteerden vorige week het slechtst van de belangrijke valuta, terwijl de Chileense peso en de Chinese yuan hoog op de ranglijst eindigden.

Deze week zal alle aandacht uitgaan naar de COVID-cijfers uit de VS en naar de EU-top, die aan het einde van de week plaatsvindt. Het aantal nieuwe gevallen in de VS is elke dag weer een record, en ook het aantal doden en de ziekenhuisbezetting stijgen. Wij denken dat een – naar verwachting – positieve uitkomst van de EU-top de euro in deze context kracht kan geven.

GBP

Het Britse pond deed het vorige week goed, ondanks het feit dat er bij de brexit-onderhandelingen geen zichtbare voortgang is. De rally moet waarschijnlijk toegeschreven worden aan de positieve geruchten over een ruimer begrotingsbeleid met betrekking tot de ‘minibegroting’ van de minister van Financiën. Deze week verschijnen in het VK veel cijfers: het bbp (dinsdag), de inflatiecijfers (woensdag) en de arbeidsmarktcijfers (donderdag). Bij alle drie is er ruimte voor een rebound als opwaartse verrassing, in lijn met recente gegevens van elders, dus we verwachten dat het pond net als de euro zal stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

EUR

Uit de eurozone kwamen vorige week niet veel cijfers, maar de koers van de euro bleef in het algemeen stabiel door het optimisme over de goedkeuring van het EU-herstelfonds. Angela Merkel lijkt vastbesloten om het verzet van de zogenaamde vrekkige vier te breken en het plan uiterlijk tijdens de EU-top deze week te laten goedkeuren. De ECB-bijeenkomst van donderdag zal waarschijnlijk geen noemenswaardige wijzigingen in het extreem ruime monetaire beleid van de centrale bank opleveren, maar we verwachten dat de koers van de gemeenschappelijke munt bij een positieve uitkomst van de EU-top ten opzichte van de Amerikaanse dollar voldoende gesteund zal blijven.

USD

Er bestaat nog steeds een kloof tussen de sombere dagelijkse COVID-cijfers uit de VS en de – in vergelijking daarmee – sterkere economische cijfers. We zijn iets minder positief dan vorige week. De aantallen nieuwe gevallen per dag bereiken steeds weer recordhoogtes. Vorige week zagen we daar ook iets positiefs in, maar nu beginnen de aantallen doden per dag dezelfde stijgende lijn te vertonen. De positieve verrassingen bij de economische cijfers zijn wel weer goed nieuws. Vorige week sprong de ISM voor de niet-verwerkende industrie (min of meer de tegenhanger van de Europese PMI’s) omhoog en daalden de wekelijkse aantallen uitkeringsaanvragen behoorlijk. Maar deze cijfers weerspiegelen de gevolgen van de nieuwe lockdownmaatregelen van de afgelopen dagen nog niet.

We denken dat de inflatiecijfers deze week belangrijker worden dan de markten verwachten. De aanbodonderbrekingen hebben tot nu toe nog niet tot inflatiedruk geleid, ondanks het feit dat de inkomensondersteunende maatregelen van de federale overheid een succes zijn. We zijn benieuwd of dit na vier maanden pandemie nog steeds het geval is.