AXA IM: Eurozone dividendaandelen steken gunstig af

Het dividendrendement op eurozone aandelen bedraagt circa 3,1%. Dit niveau is nog altijd nabij het lange-termijn gemiddelde. Daarmee steken aandelen gunstig af tegen tal van andere beleggingscategorieën, waaronder euro-obligaties met veelal geen of negatieve rendementen.

Varun Ghotgalkar, Equity Strategist bij AXA Investment Managers, zet in een recent research-artikel een aantal inzichten op een rij, die dividendaandelen uit de eurozone aantrekkelijk maken.

Voornaamste conclusies:

  • Met een dividendrendement van 3,1% zijn eurozone dividendaandelen aantrekkelijk voor beleggers op zoek naar inkomsten in een omgeving van ultra-lage rendementen.
  • Over het algemeen wijken dividend pay-out ratio’s niet echt af van gebruikelijk, terwijl de free cashflow buffers gezond zijn.
  • Dividenden zijn in het verleden cyclisch gebleken, dus macro-economische schokken blijven een risico; ze zijn nog niet terug op het niveau van voor 2008.
  • Drie verschillende benaderingen van dividendbeleggen hebben de regionale beursindices verslagen: High dividend yield, high dividend growth en dividend policy discipline.
  • Uit simulaties van AXA IM komt naar voren dat dividendbeleggen een hybride benadering kan zijn die het midden houdt tussen pure-income en pure-growth strategieën, geschikt voor beleggers met een voorkeur voor een constante stroom cashflows en inflatiebescherming.