Jupiter: Georgië is een beleggingskans die over het hoofd wordt gezien

Het kleine Georgië, een voormalige deel van de Sovjetunie, met een bevolking van slechts 3,7 miljoen, is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot misschien wel het duidelijkste voorbeeld onder de frontier markets van positieve hervormingen en is nu een van de meest dynamische economieën in de regio, meent Charles Sunnucks, fondsbeheerder opkomende markten bij Jupiter Asset Management. Met de ambitie om het 'Singapore van Oost-Europa' te worden, onderscheidt Georgië zich als een frontier market die pragmatisch beleid, aantrekkelijke, goed gemanagede bottom-up mogelijkheden en gemakkelijke toegang tot beleggen via de London Stock Exchange kan combineren.

De enige natie met vrijhandelsovereenkomsten met zowel de EU als China

Georgië heeft een tumultueuze geschiedenis: het werd gedurende een groot deel van de 15e tot de 18e eeuw gedomineerd door het Ottomaanse en Perzische rijk. In de loop van de 18e en 19e eeuw viel het land onder Russische overheersing, voordat het uiteindelijk onafhankelijk werd in 1991. Desondanks heeft het land altijd een zekere autonomie behouden en zijn taal, keuken en cultuur blijven verrassend uniek in vergelijking met de buurlanden.

Een groot deel van het succes van het onafhankelijke Georgië kan worden teruggevoerd tot 2004, toen de toenmalige leider Micheil Saakasjvili ingrijpende hervormingen doorvoerde, waaronder het ontbinden en opnieuw opbouwen van de politie om corruptie uit te roeien. Als gevolg van deze hervormingen zijn de corruptieniveaus in Georgië lager dan die in ontwikkelde landen zoals Japan, en het land is een positieve uitzondering in de regio wat betreft de IMF-ranglijst voor 'gemakkelijk zaken doen' (een prestatie die ook wordt ondersteund door zijn efficiënte overheidsprocessen). Hoewel het land geen lid van de EU is, is het de enige natie die vrijhandelsovereenkomsten met zowel China als de EU heeft ondertekend en het heeft de ambitie overeenkomsten met de VS en India te sluiten.

Van socialisme tot een van 's werelds meest kapitalistische economieën

Met een relaxte wijncultuur heeft het land zijn communistische verleden van zich afgeschud en is het nu een van de meest kapitalistische economieën wereldwijd. De lage belastingtarieven van Georgië staan ​​op de derde plaats in de wereld: het tarief van de inkomstenbelasting is minder dan 6%, terwijl de vennootschapsbelasting 0% is op de ingehouden winst. Bovendien blijft het Georgische privatiseringsbeleid standvastig - een opvallend verschil met betrokkenheid van de overheid elders in Europa.

Georgia Healthcare - met een notering in Londen - is een voorbeeld van een partij die profiteert van de open en concurrerende markt. Het bedrijf is de grootste zorgverlener in Georgië met 18 ziekenhuizen en 35 klinieken en heeft een leidende positie op het gebied van farmaceutische detailhandel, medische verzekeringen en diagnostische diensten. Het bedrijf streeft ernaar de omzet in vijf jaar te verdubbelen en streeft naar een rendement op investeringen van 15%-17%. Naast het bedienen van de lokale markt in een land waar de gezondheidszorguitgaven per hoofd van de bevolking ongeveer de helft bedragen van die van het naburige Turkije, positioneert het bedrijf zich om te profiteren van het stijgende medische toerisme, met als doel jaarlijkse medische toeristenverkopen ter waarde van 25 miljoen dollar in de volgende vijf jaar.

Bovendien groeit de erkenning dat Georgië een aantrekkelijke bestemming is voor recreatief toerisme en de bijdrage van het toerisme aan het BBP is verdubbeld tot 20% over vijf jaar. De jaarlijkse bezoekersaantallen lopen op tot 2.2x de bevolking van het land.

De opkomst van financiële diensten

De kapitaalmarkten van Georgië zijn onderontwikkeld maar snel aan het verbeteren. Het bankwezen daar blijft eenvoudig - een schril contrast met de complexe bankmodellen die in het Westen zijn ontstaan. Als markt wordt de bankensector in Georgië door internationale banken grotendeels over het hoofd gezien vanwege de beperkte marktomvang en heeft het zich ontwikkeld tot een effectief duopolie tussen twee beursgenoteerde banken in Londen - TBC Bank en Bank of Georgia.

Bank of Georgia wint marktaandeel bij de jonge en opkomende rijken. De afgelopen jaren realiseerde de bank gemiddeld meer dan 15% groei van de leningen per jaar en een gemiddeld rendement op het eigen vermogen van meer dan 20%, een verdubbeling van het niveau van de meeste vergelijkbare banken in het VK en ondersteund door de toenemende inclusie van financiële diensten. Afgezien van de resultaten, leggen zij de nadruk op een langetermijnbeloning in aandelen, wat zorgt voor betere afstemming met de aandeelhoudersbelangen, en gedetailleerde informatieverschaffing over de bedrijfsactiviteiten creëert een duidelijk verantwoordingsbewustzijn.

De onafhankelijke toezichthouder is tot nu toe ook proactief geweest in het risicobeheer van groei, waaronder recentelijk maatregelen om de betaalbaarheid van leningen voor particulieren te waarborgen. De lokale kredieteisen die de toezichthouder heeft vastgesteld, zijn zo streng geweest dat Georgische banken een vrijval van kapitaal zullen hebben wanneer de toezichthouder overgaat op de wereldwijde IFRS 9-norm in 2020/2021.

Besmettingen en zorgen over conflicten

Voor beleggers was externe verstoring door de buurlanden Turkije en Rusland de belangrijkste zorg, hoewel het land de moeilijkheden van zijn buren tot nu toe goed kon weerstaan. Turkije vormt een risico vanwege de nabijheid en economische banden, waardoor het potentieel voor besmetting ontstaat als de Turkse economie aanzienlijk verder verzwakt.

De relaties van het land met Rusland kennen een gespannen geschiedenis; Rusland viel Georgië binnen in 2008 en kwam dicht bij de hoofdstad Tbilisi - een gebeuren dat vers blijft in de lokale herinnering. Beleidsmakers hebben het afgelopen decennium grotendeels een pragmatische benadering van Rusland gevolgd, terwijl zij een actieve, onafhankelijke democratie nastreven, zonder hun noorderburen een excuus te geven voor conflicten. De gemoederen zijn de afgelopen weken echter opgelaaid nadat een politicus in het Russisch tot het Georgische parlement had gesproken, waardoor wijdverspreide protesten ontstonden. De reactie van Moskou op deze populistische opstand was het schrappen van rechtstreekse vluchten naar Georgië, een vermeende krachtuiting die bedoeld was om de economie te verzwakken. Maar het is een stap met lichtere implicaties dan in het verleden gezien de tanende invloed van Rusland in een economie die meer naar Europa en het Oosten neigt.

Beleggen buiten de frontier index

Hoewel frontiermarkten vaak als niche en risicovol worden gezien, vormen volgens Sunnucks de combinatie van structurele groei, een te weinig onderzochte markt en een lage correlatie met andere beleggingen een potentieel lonende investeringsmogelijkheid. De ironie voor Georgië is dat het land, ondanks zijn duidelijke ‘frontier market-karakteristieken', geen deel uitmaakt van de MSCI Frontier Communications-index. Dit komt omdat de beursgenoteerde bedrijven van het land grotendeels in Londen genoteerd zijn, in plaats van op de lokale beurs. Desondanks meent Sunnucks dat Georgië aantrekkelijke kansen biedt aan actieve, bottom-up investeerders, die bereid zijn te spreiden buiten de index om.