Optimisme over Barclays door hoger dividend

Vorige week reageerden beleggers enthousiast op het nieuws van de Britse zakenbank Barclays dat het haar dividend gaat verdubbelen. Het aandeel spoot door dit nieuws 5 procent omhoog maar staat desondanks nog maar op een fractie van haar alltime highs jaren terug.

Over 2017 steeg Barclay’s nettowinst met ruim 10 procent naar 3,54 miljard pond (ruim 4,5 miljard euro). Het totaal aan gestald geld op deposito steeg met 2 procent naar 193,4 miljard pond. Voor 2017 stelt de bank dus een dividend per aandeel voor van 6,5 pence. Voor 2016 was dit nog 3 pence.

Ondanks de hogere winst over 2017 (vergeleken met 2016), lag de nettowinst onder de verwachtingen van de analisten (4,7 miljard pond). Deze taxatie was echter niet gecorrigeerd door de claim van de Amerikaanse overheid zo meldde Reuters.

Vorig jaar boekt het bedrijf nog een verlies van 1,92 miljard pond (mede door eenmalige lastenpost van 901 miljoen pond in verband met een zaak door de Amerikaanse overheid.

Wat de CEO zegt

Topman Jes Staley wil vooral in het investeringsgedeelte de meeste groei zien te behalen. Veel analisten hebben juist vraagtekens gezet bij het investeren in diverse niet of minder rendabele projecten. Vooral bij het onderdeel trading zag de bank een forse terugval. Hier daalde het resultaat met ruim 29 procent hetgeen vooral lag aan de lagere volatiliteit op de markten. Staley gaf verder aan dat hij niet van plan is om op te stappen ondanks de diverse onderzoeken tegen hem in verband met de behandeling van interne klokkenluiders bij het bedrijf. Deze onderzoeken zijn vorig jaar gestart toen een medewerker een brief schreef die de selectie van het hogere management in twijfel trok. De Financial Conduct Authority (FCA) zou de resultaten van het onderzoek in oktober bekendmaken maar dit is tot heden nog niet gebeurd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.