Activistische ESG aandeelhouder jaagt op Exxon Mobil

Exxon Mobil 's activistische aandeelhouder Engine No. 1 dringt zich op bij het bestuur om de top van het bedrijf flink te verjongen. Engine No. 1 is een fonds dat sinds deze maand pas gelanceerd is. Het fonds wil vooral de ESG-zaken bij het bedrijf hoger op de agenda krijgen. Het fonds wil 4 nieuwe kandidaten aandragen voor de raad van bestuur. De brief van Engine No.1 stelt dat het bij Exxon Mobil erg ontbreekt aan betere ESG-acties.

Deze actie Exxon Mobil noemt fondsmanager Charles Penner een testcase in aanloop naar wellicht meer activistische verzoeken bij grote bedrijven. Penner was voorheen partner bij de activistische belegger Jana Partners. Penner stelt dat op de langere termijn de bedrijven die meer aandacht hebben voor hun stakeholders ook uiteindelijk betere beleggingen zijn. Eerder sloot pensioenfonds CalSTRS, dat voor ruim 300 miljoen dollar aan aandelen Exxon Mobil heeft, zich ook al bij Engine No. 1. aan.

Exxon jaarverwachtingen

Over dit jaar komt de verdient het bedrijf uit Irving volgens de analisten uit op 180,66 miljard dollar. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2019 toen de omzet 255,58 miljard dollar bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Exxon Mobil in beeld plus taxaties 2020

aandelenanalyse

Exxon Mobil Esso Antwerpen ©

Exxon Mobil
Exxon Mobil


Wat betreft het resultaat rekenen De meeste analisten op een nettoverlies van 1,68 miljard dollar. Op basis van de meest actuele analistenconsensus een houdt het bedrijf een verlies per aandeel van 37 cent over. De koers/winstverhouding komt hiermee op -118,95 te liggen.

Fors dividend Exxon Mobil

Ondanks het verwachte verlies zal het bedrijf vermoedelijk wel een dividend uitkeren. Over dit jaar ligt de verwachting van het dividend op 3,48 dollar. Het dividendrendement ligt zodoende op 7,91 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gasbedrijven ligt op een nihile 0,48 procent. Het is de verwachting dat het bedrijf op 10 februari een interim-dividend van 87 cent uit zal gaan keren.

Recentste taxaties rond de 40 dollar

ABN AMRO , HSBC en Goldman Sachs gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de beurswaarde 186,47 miljard dollar. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Sinds een jaar terug staat het aandeel 32 procent in het rood. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 30 en de 71 dollar.

Historische beurskoersen Exxon Mobil

aandelenanalyse exxonmobil

Klikt u hier voor dividend aandeel Exxon Mobil. Het aandeel staat om 15.57 1,2 procent lager op 44,01 dollar.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.