Beleggersvertrouwen in Rolls-Royce keert terug na claimemissie

In oktober is de belangstelling voor het aandeel Rolls-Royce omhoog geschoten nadat de aandeelhouders van het bedrijf goedkeuring verleende aan een claimemissie van GBP 2 miljard om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Nederlandse beleggers lijken hier vertrouwen uit te putten, ten opzichte van september nam de handel met maar liefst 267% toe.

Aandelen populair

De Amerikaanse cloudcomputing firma Fastly heeft in oktober ook een plekje bemachtigd onder de tien populairste aandelen. In oktober besloten beleggers massaal in te stappen om te profiteren van de recente koersdaling. De handel in het aandeel steeg afgelopen maand met 324%.

Een trend die al enige tijd zichtbaar was heeft zich in oktober definitief doorgezet. De Chinese elektrische autofabrikant Nio heeft het stokje van Tesla overgenomen als populairste aandeel onder beleggers op het platform van eToro. Het bedrijf heeft zich afgelopen jaar ontpopt tot een belangrijke producent van elektrische auto's in het topsegment. De handel in Nio onder Nederlandse beleggers is vorige maand met 66% gestegen en op jaarbasis steeg de prijs van het aandeel met een duizelingwekkende 2.000%. Aan de andere kant lijkt Tesla het slachtoffer te zijn van het onvermogen van de VS om in te stemmen met een nieuw stimuleringspakket, waardoor de Amerikaanse aandelen over de hele linie zijn gedaald. Ondanks het realiseren van wat Elon Musk beschreef als Tesla's “beste kwartaal in de geschiedenis”, nam de handelsactiviteit in het aandeel in Nederland met 54% af ten opzichte van vorige maand.

Adam Vettese, analist bij eToro: "Nio's stijging in het afgelopen jaar was niet minder dan fenomenaal, vooral omdat het bedrijf begin dit jaar nog bijna door zijn liquide middelen heen was. Een jaar geleden hadden de meeste beleggers nog nooit gehoord van de autofabrikant, maar in minder dan twaalf maanden lijkt het bedrijf Tesla van de troon te stoten in het hoogste segment voor elektrische auto’s. China heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het ernaar streeft om wereldleider te worden in de productie van elektrische voertuigen. Het feit dat Nio meer dan USD 1 miljard aan staatssteun heeft ontvangen om dat doel te realiseren heeft waarschijnlijk voor gespannen reacties gezorgd in de bestuurskamer van Tesla.

De stijging van de koers van Tesla is gestagneerd sinds eind augustus, ondanks het recordaantal auto’s dat in het derde kwartaal werd afgeleverd. Op lange termijn lijken Tesla en Nio naar boven te komen drijven als de belangrijkste spelers in de markt, maar het is nog te vroeg is om te zeggen welke van deze twee reuzen uiteindelijk marktleider wordt.”