Ondanks mega bullrally blijven analisten Tesla goedkoop vinden

Het aandeel Tesla blijft maar op en neer stuiteren. Recent daalde het aandeel weer een goede 20 procent sinds haar alltime high van 450 dollar (het aandeel is uiteraard gesplitst). Veel beleggers verkochten het aandeel op nieuws dat de autogigant niet in de S&P 500 zal komen. Dit nieuws kwam natuurlijk als geroepen bij de shortsellers die hiermee iets van hun verliezen hebben zien beperken.

De meeste analisten denken echter dat het bedrijf op de goede weg is en dat beleggers zich niet druk moeten maken om korte termijn zaken.

Beurskoers Tesla: net onder alltime high

Koers tesla

Het Amerikaanse beleggingsfonds Domini Impact Equity Fund meldde op 10 september dat Tesla een dergelijk ecosysteem als dat van Apple heeft. Hiermee bedoelen ze een lopend product met bijkomende diensten en daardoor dus vast terugkerende omzetten. Domini noemt het ecosysteem van Tesla één van de “next generation”.

Hiermee verwijzen ze naar de schonere energie, de lagere hoeveelheden energie en de aangesloten apparaten die het leven kunnen veraangenamen. Amy Domini, de oprichter van het fonds Domini stelde dat ze haar aandelen direct zou verkopen als Tesla van deze focus af zou gaan.

Tesla amsterdam
Tesla Amsterdam Zuid-Oost

Financierbaarheid plannen

Recent splitste het bedrijf dus haar aandeel (met factor 5). Volgens de meeste academische literatuur (zoals b.v. van Ben Jacobsen) kan dit een positief effect hebben op de beurskoers in de periode na de splitsing. Beleggers kunnen simpelweg voor hetzelfde geld meer aandelen kopen hetgeen goed is voor de liquiditeit. In augustus verhoogde John Murphy, analist bij Bank of America, zijn koersdoel van 350 naar 550 dollar bij een ‘neutral’ advies.

Analist Murphy stelt dat het voor Tesla wel een grote uitdaging wordt om haar mondiale lange termijn ambities allemaal te kunnen financieren. Echter door de stijgende beurskoers zou dit probleem steeds minder nijpend kunnen worden aldus de analist. Door de fors gestegen beurskoers is er ook amper een noodzaak voor het bedrijf om verder geld op te halen.

Analisten erg positief

Alex Potter, analist bij Piper Sandler, is extreem positief over het aandeel Tesla. Hij heeft officieel nog steeds een koersdoel van 2.322 dollar voor het aandeel uitstaan. De extreem hoge waardering komt uit Potter’s DCF (verdisconteringsmodel) dat taxaties doet van toekomstige omzetten, kasstromen, kosten en rentevoeten. Potter roemt verder Tesla’s sterke positie in de markt voor autosoftware en de bijbehorende toepassingen. Daarnaast verwacht de analiste dat de omzetten van Tesla nog stevig door zullen stijgen de komende jaren.

Adam Jonas, analist bij zakenbank Morgan Stanley, is ook positief over het aandeel. Hij verhoogde zijn advies van sell naar ‘equal weight’ bij een koersdoel van 1360 dollar. Hij voegt er aan toe dat de omzetten van Tesla niet alleen afhankelijk zijn van de autoverkopen maar ook van onderdelen zoals hernieuwbare energie, slimmere accu’s en nieuwe brandstoftechnologieën. Innovaties in deze sectoren kosten een hoop tijd en het is voor beleggers dus absoluut een lange termijn kwestie zoals stelt Jonas.