Tegenslagen voor Micron, vraag naar servers tanende

De laatste weken stuitert het aandeel Micron Technology Technologies behoorlijk op en neer (tussen de 40 en de 50 dollar). Veel analisten stellen dat de vraag naar Micron Technology’s NAND en DRAM servers overschat wordt. Hierdoor zou, mede door de coronacrisis, het bedrijf een hoop servers dit jaar op voorraad moeten houden.

Zwakke outlook

Veel analisten verwachten voor de nabije toekomst nog zeker geen herstel van de servermarkt. Taxaties van DRAMeXchange stellen dat de prijzen voor servers voorlopig vlak zullen blijven of nog verder kunnen dalen. Dit in verband met de hoge voorraden. IC Insights, een specialist in de halfgeleiderindustrie, verwacht dat bedrijven dit jaar voor circa 20 procent aan investeringen in de servermarkt zullen terugschroeven.

Recent verlaagde onderzoekshuis Mizuho haar koersdoel van 63 naar 58 dollar (bij een gehandhaafd koopadvies). Deze verlaging was vooral gebaseerd op de terugvallende vraag in de komende maanden. De analisten stellen dat ondanks dat de vraag naar apparatuur voor cloud en smartphones zeker stevig zal blijven dat Micron Technology hier toch niet van kan profiteren. Voor dit jaar gaan de analisten dan ook uit van dalende winstmarges.

Herstel in 2021

Volgend jaar zou het tij voor het bedrijf echter kunnen keren vanwege een aantrekkende vraag naar 5G-apparatuur. David Zinsner, CFO bij Micron Technology Technologies, stelt dat Q1-2021 waarschijnlijk onder de consensus zal liggen maar dat op de langere termijn er een vraag- en dus ook omzetherstel zal kunnen zijn. Eerder deze maand verlaagden de analisten van Deutsche Bank hun advies naar houden vanwege de vrees voor een teruglopende vraag.