Shell samen met ASML en Philips bij beste NL megacaps, dividend helpt Shell belegger enorm

Het aandeel was het afgelopen jaar met een enorme winst van 23 procent één van de beste aandelen van Nederland. Het gemiddelde Nederlandse aandeel werd het afgelopen jaar ruim 17,18 procent meer waard. Samen met ASML (+42 procent) en Philips (+25 procent) behoort Royal Dutch Shell met afstand tot de beste Nederlandse megacaps (bedrijven met marktkapitalisaties van minimaal 20 miljard euro).

Andere outperformende aandelen in Royal Dutch Shell 's sector zijn o.a. Harvest Natural Resources Inc, Magellan Petroleum Corp en Legacy Reserves LP. Over de afgelopen 3 maanden staat het aandeel in de min (-1,16 procent).

Winnaars en verliezers olie- en gassector

historical prices

Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet op 288,3 miljard euro. Dit is fors meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 233,59 miljard euro bedroeg. De analisten gaan voor 2016 uit van een nettowinst van 14,69 miljard euro.

Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 1,85 euro verwacht. De koers-winst-verhouding ligt hiermee op 13,38.

Historische omzetten en taxatie Royal Dutch Royal Dutch Shell

koersgrafieken

Op basis van de recente analistentaxaties heeft het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell nu één van de hoogste dividendrendementen van de Nederlandse beurs. Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,87 euro. Royal Dutch Royal Dutch Shell 's dividendrendement komt hiermee uit op 7,56 procent. Gemiddeld levert een aandeel in de olie- en gasbedrijven levert een aantrekkelijk dividendrendement van circa 2,38 procent op.

Dividendrendementen Royal Dutch Shell

Over de afgelopen jaren waren Royal Dutch Shell 's dividendrendementen ieder jaar gigantisch. Momenteel verwachten de meeste analisten dus het hoogste effectieve dividendrendement sinds 2007, dit ondanks de enorme koerswinst van de afgelopen maanden.

Herbelegd dividend enorme stimulans

Het aandeel Royal Dutch Shell is over de afgelopen jaren een echt dividendaandeel gebleken. Beleggers die het aandeel in 2008 kochten hebben nu een koerswinst van circa 32 procent en een totaal gecumuleerd dividendrendement van maar liefst 67 procent. In totaal heeft de belegger dus een totaal rendement van maar liefst 99 procent sinds 2007. De groene lijn in zowel de grafiek als in de tabel toont het effect van het herbeleggen van dividend goed. Deze lijn blijft maar 'stoïcijns' door stijgen en vult de koerswinst goed aan.

Laatste analistentaxaties rond de 29 euro

Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt door 17 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde van de uitstaande koersdoelen voor het aandeel staat op 27,06 euro. Dit is circa 9 procent meer dan de huidige koers van 24,75 euro.

Goldman Sachs , Beleggers Belangen en Cantor Fitzgerald gaven onlangs taxaties voor het aandeel.

Het aandeel staat om 13.48 1,31 procent lager op 24,75 euro.

Beurskoers Royal Dutch Shell 2006-2017

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.