AEX-winst dit jaar vooral door Shell

De forse winst van ruim 11 procent voor de AEX -index dit jaar zou makkelijk beleggers op het verkeerde been kunnen zetten door te suggereren dat het voor de meeste Nederlandse aandelen een goed beursjaar was. De forse winst voor de Amsterdamse hoofdindex wordt namelijk voornamelijk gedragen voor de forse koerswinst van Royal Dutch Shell (ruim 24 procent).

De 8% winst van ING telt natuurlijk ook goed mee maar de andere AEX -zwaargewicht Unilever koerst dit jaar ruim 2 procent in het rood.

Performances AEX -index versus AEX -aandelen gelijkgewogen: toevallig beiden 11% winst over 2016


Rendementen Nederlandse megacaps

Aexaandelen2016

We zien dat de rendementen van de Nederlandse megacaps (bedrijven met marktkapitalisaties van meer dan 20 miljard euro) over het algemeen positief. ASML , Royal Dutch Shell en Philips waren de koplopers terwijl Heineken en Unibail-Rodamco dit jaar in waarde daalden.

Het gemiddelde Nederlandse aandeel staat dit jaar echter maar 1,4 procent in de plus. Dit is dus fors lager dan de AEX -index die ruim 11 procent hoger staat. Dit grote koersverschil komt uiteraard door de enorme overweging van een paar AEX -aandelen en de grote onderweging van de de kleinere AEX -aandelen die in aantal weliswaar hoger zijn.

Het gelijk gewogen gemiddelde AEX -aandeel koerst trouwens ook 11 procent hoger maar dit is een puur toeval.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.