ASML dit jaar beste megacap van Nederland

Het aandeel ASML is dit jaar de beste megacap van Nederland. Het aandeel won dit jaar ruim 25 procent op 106 euro (haar hoogste koers ooit). Het gemiddelde Nederlandse megacap won dit jaar ruim 8 procent maar de spreiding van de rendementen is behoorlijk, zie het onderstaande overzicht met de winnaars en verliezers bij de megacaps.

Statistieken 2016 Nederlandse megacaps: Heineken verliezer, ASML winnaar

Megacapsnederlandbesteaandelen

ASML rond alltime high van 106 euro

Beurskoersasml

De omzet van ASML over dit jaar komt uit op 6,64 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde analistenverwachting. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is licht meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 6,29 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten ASML in beeld plus taxaties 2016

fundamental research

Onderaan de streep rekenen de analisten op een nettowinst van 1,37 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 3,22 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 32,75 te liggen.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,08 euro. ASML 's dividendrendement komt hiermee uit op 1,02 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de producenten van halfgeleiders ligt op een nihile 0,75 procent.

Laatste koersdoelen rond de 123 euro

Het aandeel ASML wordt door 26 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 98,15 euro. Dit is circa 7 procent minder dan de huidige beurskoers van 105,45 euro.

Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley en JP Morgan gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt ASML 's marktkapitalisatie 45,13 miljard euro.

Om 11.08 staat het aandeel 0,14 procent hoger op 105,45 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.