Dividend Shell al jaren enorme stimulans voor beleggers

Momenteel zeer fors dividend Royal Dutch Royal Dutch Shell

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,87 euro. Royal Dutch Royal Dutch Shell 's dividendrendement komt hiermee op 8,06 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gasbedrijven ligt op een aantrekkelijke 2,95 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Royal Dutch Royal Dutch Shell

Dividendshell

De grafiek laat de diverse rendementen vanaf 2008 zien. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenduitkeringen behoorlijke stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een koersverlies van 19 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 5,38 per jaar royaal te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een royaal extra rendement van 64 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger aanzienlijk.

2011 beste jaar, 2009 slechtste jaar

Koersenshell

De bovenstaande matrix toont Royal Dutch Royal Dutch Shell 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 35 procent het slechtste jaar. 2011 is tot nu toe met een winst van 19 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 28,75) euro heeft nu een koersverlies van 19 procent.

Kerncijfers olie- en gasbedrijven

Oliesector


Royal Dutch Royal Dutch Shell 's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 1,02. Beleggers rekenen blijkbaar op een nihile groei van het aandeel. De sector noteert momenteel met een book to market ratio van 5,85. De olie- en gasbedrijven noteert momenteel met een CAPE (Shiller PE) van 30,33. Gezien de grote verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De voorbije jaren koerste het aandeel met aanzienlijk uiteenlopende koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). Zowel op de kortere als de langere termijn zijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Royal Dutch Royal Dutch Shell 's marktkapitalisatie op dit moment 91,99 miljard euro.

Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt door 13 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 25,44 euro. Dit is circa 10 procent meer dan de huidige beurskoers van 23,20 euro.

De omzet van Royal Dutch Royal Dutch Shell over dit jaar komt uit op 233,43 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 264,96 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten Royal Dutch Royal Dutch Shell in beeld plus taxaties 2016

Omzetshell

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 8,12 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 1,1 euro over. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 21,09 te liggen.

Om 14.47 staat het aandeel 0,15 procent hoger op 23,2 euro. Dit betekent 26 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.