Merck KGaA één van de duurste DAX-aandelen

Aandeel Merck KGaA KGaA noteert met premie in Europese farmaciesector

Het Duitse aandeel Merck KGaA KGaA noteert momenteel met één de hoogste CAPE-ratio's van de DAX -aandelen. Voor een aandeel wordt nu circa 43 maal de gemiddelde winst per aandeel over de voorbije 10 jaar betaald. Hiermee noteert het aandeel behoorlijk hoger dan het gemiddelde DAX -aandeel dat nu circa 26 keer de gemiddelde winst per aandeel kost. Andere farmaciebedrijven in Europa die qua Shiller PE behoorlijk aan duur zijn, zijn o.a. Cosmo Pharmaceuticals (119), Grifols (66) en Raisio (48).

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,23 euro. Merck KGaA KGaA's dividendrendement komt hiermee uit op 1,28 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de farmaciebedrijven ligt op een magere 0,40 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Merck KGaA KGaA

Dividendmerck

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividend kleine compensatie beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een winst van 118 procent.

De uitgekeerde dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 1,84 per jaar relatief laag te noemen. De belegger die ieder jaar vanaf 2008 zijn dividenden herbelegd zou hebben heeft nu een beperkt extra rendement van 17 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger niet echt dominant.

Het aandeel Merck KGaA KGaA wordt door 23 analisten (op basis fundamentele analyse) gevolgd. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 98,96 euro. Dit is circa 3 procent meer dan de huidige beurskoers van 96,25 euro.

2014 beste jaar, 2009 slechtste jaar

<a href='/aandeel/617-merck-kgaa'> Merck KGaA </a>

De matrix hier boven toont Merck KGaA KGaA's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 27 procent het slechtste jaar. 2014 is tot nu toe met een winst van 30 procent het beste jaar voor het aandeel. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 44,15) euro heeft nu een koerswinst van 118 procent.

Kerncijfers farmaciebedrijven

Farmaciesector


Merck KGaA KGaA's boekwaarde/koers (ook wel book to market ratio genoemd) staat op 0,31. Het grote verschil tussen de lagere boekwaarde en de hogere beurskoers duidt dus op veel groeiverwachtingen door de markt. De sector noteert momenteel met een book to market ratio (verhouding tussen boekwaarde per aandeel en de beurskoers) van 7,12. De aandelen uit de farmaciebedrijven noteren op dit moment met een CAPE van 20,45. Op basis van de forse verschillen tussen de beste en slechtste aandelen ligt de volatiliteit in de sector vrij hoog.

De laatste jaren koerste het aandeel met vrij uiteenlopende koers/winst-verhoudingen (zie grafiek rechtsonder). Zowel op de kortere als de langere termijn zijn de rendementen van het aandeel ten opzichte van haar sector behoorlijk uiteenlopend zijn geweest. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Merck KGaA KGaA's marktkapitalisatie 12,44 miljard euro.

Analisten verwachten omzetdaling omzet

Op basis van de analistentaxaties zouden zowel de omzet als het nettoresultaat op het hoogste niveau in jaren uitkomen. De omzet van Merck KGaA KGaA over dit jaar komt uit op 15,09 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2015 toen de omzet 12,84 miljard euro bedroeg.

Historische omzetten en resultaten Merck KGaA KGaA in beeld plus taxaties 2016

Merckfarmacie

De analisten rekenen voor 2016 op een recordnettowinst van 2,44 miljard euro. Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 5,94 euro verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 16,2 te liggen.

Het aandeel staat om 13.56 0,84 procent lager op 96,25 euro.

Dit komt neer op 30 keer het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.