ASML nu duurste Nederlandse megacap, analisten verwachten recordjaar

Het Nederlandse aandeel ASML koerst bij de grootste bedrijven nu met één de hoogste Shiller PE-ratio's van de Nederlandse beurs.

Momenteel wordt voor een aandeel nu circa 41 maal de gemiddelde winst per aandeel over de voorbije 10 jaar betaald. Hiermee noteert het aandeel royaal hoger dan het gemiddelde Nederlandse megacap (marktkapitalisatie van minimaal 20 miljard euro) aandeel uit de producenten van halfgeleiders dat nu zo'n 25 maal de gemiddelde winst per aandeel kost. Andere Europese producenten van halfgeleiders die qua CAPE behoorlijk aan de prijs zijn, zijn o.a. Okmetic (88), Infineon (61) en BE Semiconductor (57).

Over 2016 komt de omzet volgens de gepolste analisten uit op 6,58 miljard euro. De omzet zou volgens de analisten dit jaar dan het hoogste in haar bestaan zijn. Dit is beperkt meer dan de omzet over 2015 toen het bedrijf 6,29 miljard euro verdiende.

Historische omzetten en resultaten ASML in beeld plus taxaties 2016

Asml

De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 1,36 miljard euro. Over dit jaar ligt de consensus van ASML 's resultaat per aandeel op een winst van 3,22 euro. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 29,5 te liggen.

Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 1,04 euro verwacht. Het dividendrendement ligt zodoende op 1,09 procent. Het gemiddelde dividendrendement van de producenten van halfgeleiders ligt op een nihile 0,90 procent.

Laatste koersdoelen rond de 106 euro

Het aandeel ASML wordt door 29 analisten gevolgd (op basis van fundamentele analyse). Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 95,46 euro. NIBC, Morgan Stanley en Bank of America Merrill Lynch gaven onlangs adviezen voor het aandeel.

Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt ASML 's marktkapitalisatie 40,66 miljard euro.

Het aandeel staat om 15.47 0,63 procent hoger op 95 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.