GM, McDonalds en Shell getipt als sterke dividendaandelen

Het zal voor de Nederlandse beleggers geen verassing zijn dat het aandeel Royal Dutch Shell op veel dividendlijsten voorkomt. Onze collega’s van de Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace tipte onlangs Royal Dutch Shell, General Motors en McDonald’s als heel aantrekkelijke defensieve bedrijven met relatief hoge dividendrendementen. Met de recente koerswinsten in het achterhoofd en de oplopende spanningen rondom Iran en China zou het volgens de auteurs bij Investorplace niet onaantrekkelijk zijn om op zoek te gaan naar defensieve hoge dividendaandelen.

Sterke overname door General Motors

General Motors, dat een hele roerige historie kent, zien we vaker getipt worden. De automaker uit Detroit zou vooral veel baat hebben van haar dochter Cruise. Cruise is de nummer 2 in Amerika op het gebied van autonoom rijden. Voor de komende jaren verwachten de analisten zeker een dubbelcijferige groei. Van nu een totale omzet van circa54 miljard dollar zou dit in 2026 zefls 556 miljard dollar kunnen zijn aldus de analisten. In augustus 2016 kocht General Motors voor 1 miljard dollar een belang in Cruise. Momenteel zou deze GM-dochter zelfs al 19 miljard dollar waard kunnen zijn. GM’s eigen marktkapitalisatie is trouwens circa 53 miljard dollar.

Momenteel is GM actief met testen voor zelfrijdende auto’s in Californie. De analisten verwachten dat Cruise op termijn veel slagen kan maken door haar producten op te schalen. De cijfers van GM over het eerste kwartaal van dit jaar lagen boven de verwachtingen van de meeste Wall Street analisten. De winst per aandeel kwam 30 cent hoger dan de consensus uit op 1,41 dollar. GM boekte vooral meer omzet door de verkopen van SUV’s en trucks. Beiden zijn trouwens voor GM ook voertuigen met de hoogste winstmarges.

Met een koers/winst-verhouding van 5,7 zou het aandeel ook weer meer in het vizier kunnen komen van diverse valuebeleggers. Het huidige dividendrendement ligt rond de 4 procent.

Amper 10 jaar terug moest GM, net als diverse andere autobedrijven uit Detroit, nog gered worden van een faillisement. Het tij lijkt volgens de analisten nu dus vele malen beter te zijn.

McDonald’s op ruim 2 procent dividendrendement

McDonad’s, met ruim 36.000 restaurants wereldwijd de grootste fastfoodketen, zien we ook vaak getipt worden. Circa 90 procent van de restaurants wordt gerund op franchisebasis. De franchiseconstructie levert het bedrijf veel voordeel op want de initiele instapfee is vrij hoog en daarnaast moeten er doorlopend fees worden afgedragen naar de bovenliggende holding. Daarnaast draaien de franchisenemers zelf op voor de operationele kosten en zakelijke risico’s. McDonald’s operationele marge ligt rond de 30 procent. Naast de franchise-inkomsten ontvangt McDonald’s ook huurinkomsten want het gros van de panden zijn in eigen beheer. Analisten noemen het bedrijf dan ook vaak eerder een vastgoedbedrijf dan een horecabedrijf.

Vaak duiden analisten op de relatief defensieve positie van het bedrijf. Het is een fastfoodketen dus de prijzen zijn relatief laag, de omloopsnelheden hoog en dat levert uiteindelijk vrij stabiele winstmarges op. Over het afgelopen kwartaal boekt het bedrijf een omzet van 4,95 miljard dollar (nipt hoger dan de consensus). McDonald’s zag vooral buiten de VS haar omzet stijgen: 4,5 procent in de VS en 5,4 procent buiten de VS. De analisten schrijven dit toe aan een betere prijszetting en de renovatie van vestigingen.

McDonald’s is een absolute Dividend Aristocrat (doorlopende dividendverhoger). Sinds haar eerste dividendbetaling in 1976 heeft het bedrijf ieder jaar nog haar dividend verhoogd. Het komende dividend ligt naar verwachting op 1,16 dollar en zal op 17 juni betaald worden.

Eerder deze maand bereikte het aandeel nog een alltime high van 200,36 dollar. Sinds begin dit jaar koerst het aandeel ruim 12 procent hoger.

Royal Dutch Shell nog steeds op gigantisch dividendrendement

Zoals we aangaven zien we het aandeel Royal Dutch Shell op veel dividendlijsten voorkomen. Over het eerst kwartaal zag het Engels/Nederlandse oliebedrijf Royal Dutch Shell haar omzet uitkomen op 5,3 miljard dollar. Dit is 2 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2018. De winst per aandeel kwam het afgelopen kwartaal uit op 65 dollarcent. De kasstroom kwam op 12,1 miljard dollar te liggen.

Royal Dutch Shell is zich steeds meer aan het profileren als een groen energiebedrijf. Zo wil het oliebedrijf bomen gaan planten om C02-uitstoot te compenseren. Daarnaast investeert het bedrijf ook in veel waterstof-, wind- en zonneergieprojecten. De vier belangrijkste divisies van het bedrijf zijn: gas, upstream, downstream en zakelijk.

Royal Dutch Shell sinds 2e Wereldoorlog nooit dividend verlaagd

Met de oplopende spanningen tussen Iran en de VS zien we ook een hogere olieprijs. Deze tikte recent alweer de 72 dollar per vat aan. De hogere olieprijs is absoluut een ‘winst-duwer’ voor het bedrijf. Ondanks de recent gestegen beurskoers koerst het aandeel op een extreem dividendrendement van maar liefst 5,8 procent. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Royal Dutch Shell nog nooit haar dividend verlaagd. De dividenduitkeringen worden verder gestut door het feit dat Royal Dutch Shell relatief veel aandelen inkoopt waardoor het op de langere termijn meer geld uitspaart en dus weer meer overhoudt voor de zittende aandeelhouders. Voor 29 juli dit jaar wilt het bedrijf nog eens voor 2,75 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.