Shell in Europese groep oliebedrijven met laagste koers/winstverhoudingen

Het aandeel Royal Dutch Shell is momenteel één van de weinige Europese olieaandelen met een CAPE (cyclical adjusted price/earnings) van rond de 10. Het mandje met Europese olieaandelen dat met een CAPE tussen de 10 en de 15 noteert verloor het afgelopen jaar ruim 10 procent. Naast Royal Dutch Shell zijn andere bekende Europese namen o.a. Dragon Oil en CAT Oil.

Royal Dutch Shell outperformt Europese oliesector afgelopen jaar

Met een 1-jaars rendement van 9 procent was het aandeel één van de beste aandelen uit de Europese olie- en gassector. Het gemiddelde aandeel uit de sector leverde de voorbije 1 jaar een verlies op van 9 procent. Andere bovengemiddeld presterende aandelen uit de sector zijn o.a. Fuchs Petrolub , Novatek en Cabot Oil & Gas .

Over de afgelopen 12 maanden won het aandeel Royal Dutch Shell circa 7 procent. De olie- en gassector verloor dezelfde periode ruim 9 procent. De Nederlandse aandelen verloren circa 9 procent de voorbije 12 maanden.

Historische koersen Royal Dutch Shell vanaf begin '80

Koersshell

Het aandeel Royal Dutch Royal Dutch Shell wordt door 16 analisten (op basis fundamentele analyse) gevolgd. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 26,13 euro. Dit is circa 4 procent meer dan de huidige beurskoers van 25,1 euro.

Fors dividend Royal Dutch Shell

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 1,86 euro. Royal Dutch Royal Dutch Shell 's dividendrendement komt hiermee op 7,42 procent te liggen. Het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gassector ligt op 5,04 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Royal Dutch Shell

Dividendshell

De bovenstaande grafiek toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividenden forse stimulans voor beleggers

Door de koersverliezen van de afgelopen jaren zijn de dividendbetalingen echter maar een beperkte compensatie voor de beleggers. Het aandeel staat sinds 2008 op een verlies van 13 procent.

De dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 5,38 procent per jaar fors te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op een aanzienlijke 63 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger behoorlijk zwaarwegend.

Analisten verwachten minder omzet

Morgen komt Royal Dutch Royal Dutch Shell met haar resultaten over het voorbije kwartaal. Over het huidige boekjaar komt de omzet volgens de analisten uit op 228,84 miljard euro. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2015 toen de omzet 264,96 miljard euro bedroeg. De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 9,3 miljard euro.

Over dit jaar wordt door het gros van de analisten een winst per aandeel van 1,16 euro verwacht. De koerswinstverhouding bedraagt hierdoor 21,64.

Kerncijfers sector olie- en gasbedrijven

Oliesector


De boekwaarde per aandeel ligt op circa 23,73 euro. Het aandeel noteert op factor 0,95 hiervan. De olie- en gassector noteert momenteel met een CAPE van 24.16. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen op de beurs(zen) bedraagt Royal Dutch Royal Dutch Shell 's marktkapitalisatie 99,53 miljard euro.

2011 superjaar, 2009 slechtste jaar

Shellbeurskoers

De bovenstaande matrix toont Royal Dutch Royal Dutch Shell 's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 is (sinds 2008 gemeten) met een koersverlies van 35 procent het slechtste jaar. 2011 was met een rendement van 19 procent met afstand het beste jaar sinds 2008. Vanaf 2008 tot heden bedraagt het rendement min 13 procent.

Om 17.36 koerst het aandeel 0,3 procent lager op 25,1 euro. Dit komt neer op 29 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.