Morgan Stanley verliest vertrouwen in Tesla Motors

Morgan Stanley verwachtte lange tijd dat de aandelenkoers van Tesla Motors bijna zou kunnen verdubbelen, maar nadat het bedrijf onlangs bekendmaakte SolarCity over te willen nemen heeft de Amerikaanse zakenbank zijn vertrouwen verloren in de fabrikant van onder meer elektrische auto’s.

Tesla Motors kondigde op 21 juni aan SolarCity over te willen nemen voor 26,80-28,50 dollar per aandeel, wat circa 50% minder is dan waar het aandeel de afgelopen zes maanden op verhandeld werd. De overname is pikant, omdat SolarCity net als Tesla een bedrijf is van Elon Musk. Volgens de topman biedt de integratie van beide bedrijven als voornaamste voordeel dat klanten op een plaats diverse producten kunnen afnemen. Aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de voorgenomen deal.

Koersdrijvers vallen weg

Analist Adam Jonas van Morgan Stanley had sinds september 2012 een koopadvies uitstaan voor Tesla Motors en hanteerde eind vorig jaar nog een koersdoel van 465 dollar. De analist was een van de marktvorsers die er al jarenlang op wees dat Tesla meer was dan alleen een autofabrikant en meerdere industrieën zou verstoren met innovaties.

Zo stelde Jonas al eens dat Tesla met zelfrijdende elektrische auto’s niet alleen marktaandeel zou winnen van traditionele autofabrikanten, maar ook de concurrentie aan zou gaan met technologiebedrijven als Uber en Alphabet.

De afgelopen maanden is het enthousiasme van de analist echter getemperd door onder meer de verwachting voor de Tesla Model X, waar productieproblemen lijken op te spelen en de prijs volgens Jonas te hoog is.

Jonas is, net als veel andere marktvorsers, nu ongerust over de voorgenomen deal en heeft daarom zijn advies voor Tesla verlaagd van ‘overweight’ naar ‘equal weight’ en zijn koersdoel, dat inmiddels al 333 dollar bedroeg, verder verlaagd tot 245 dollar.

De forse koersdoelverlaging is volgens de analist vooral het gevolg door een hogere risicopremie voor Tesla. Jonas is namelijk verrast door de voorgenomen acquisitie van SolarCity en merkt verder op dat dit ten koste zal gaan van de kasstroom en opbrengsten.

Een overname van SolarCity zou Tesla volgens Jonas niet helpen om betere auto’s te produceren, de kaspositie te versterken of de toegang tot kapitaal voor groeiprojecten te bespoedigen. Dit zijn de belangrijkste koersdrijvers geweest voor Tesla over de afgelopen jaren, aldus Jonas.

De koers van Tesla is door de recente overnameaankondiging gedaald en staat ten opzichte van een jaar geleden nu 28% lager, terwijl het verlies sinds begin 2016 19,7% bedraagt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.