Waarom deze analist negatief blijft over IBM

IBM ( IBM ) wordt nog altijd geconfronteerd met een aantal problemen, zo is naar voren gekomen uit de recent gepresenteerde kwartaalcijfers. Analisten van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse blijven dan ook negatief over het aandeel en stellen dat de strategie die IBM momenteel hanteert onhoudbaar is.

IBM boekte de slechtste omzet in 14 jaar tijd en deze daalde op jaarbasis met 4,6% tot 18,68 miljard dollar, wat wel beter was dan de 18,3 miljard dollar waar analisten gemiddeld op rekenden. Het was het zestiende kwartaal op rij dat IBM een omzetdaling rapporteerde.

Exclusief eenmalige posten kwam de winst per aandeel uit op 2,35 dollar en alhoewel de winst per aandeel hoger was dan de marktverwachtingen, was dit te danken doordat IBM een belastingwinst boekte van 1 miljard dollar. Credit Suisse wijst erop dat de marges met 10,8% zijn gedaald op jaarbasis.

Credit Suisse is van mening dat de kwaliteit van de winst wederom laag was en er een strategiewijziging moet komen. Volgens de Zwitserse zakenbank heeft IBM gewacht op het belastingvoordeel om vervolgens daarop te handelen, wat geen goede bedrijfsvoering is.

IBM blijft vasthouden aan zijn verwachting dat de winst per aandeel over het gehele jaar zal uitkomen op 13,50 dollar. Credit Suisse ziet echter dat er gelimiteerde verbeteringen zijn in de marges voor Service en Software AG divisie. Mede daarom heeft de Zwitserse zakenbank zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2016 en 2017 verlaagd tot 13,49 dollar en 13,18 dollar.

Credit Suisse hanteert voor IBM een ‘underperform-advies’ met een koersdoel van 110 dollar, wat een neerwaarts risico impliceert van bijna 26% op de huidige koers.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.